Voorkom 200 euro boete door de fiets correct op of achter de auto te vervoeren in Spanje

Voorkom 200 euro boete door de fiets correct op of achter de auto te vervoeren in Spanje
beeld: via canva.com

In Spanje zijn er duizenden fietsliefhebbers die altijd wanneer ze kunnen, een route met hun fiets afleggen. Velen nemen zelfs hun fiets mee op vakantie in de zomer. Daarnaast komen er steeds meer buitenlanders naar Spanje om te fietsen en vaak nemen ze hun eigen fietsen mee. Zorg er voor dat je altijd de fiets(en) correct vervoert, om zo een boete van 200 euro te voorkomen.

Naast de nodige voorzorgsmaatregelen bij het fietsen, brengt het vervoeren van de fiets in de auto ook een verantwoordelijkheid met zich mee. Er geldt een regelgeving van de Spaanse Verkeersdienst (DGT) die te allen tijde moet worden nageleefd. Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van deze regels om veilig en conform de wet je fiets te vervoeren in Spanje.

De DGT kan boetes opleggen om verschillende redenen tijdens het fietsen, maar ook als je de fiets niet correct in, achter of op de auto vervoert. Daarom is het essentieel om de wettelijke manieren te kennen waarop je deze zomer de fiets kunt vervoeren. De beste manier is via een fietsendrager, hoewel je een aantal regels moet volgen als je geen forse boete wilt die je vakantie kan verpesten.

Een van de wettelijke manieren om je fiets te transporteren in Spanje is met een dakdrager. Dit is een handige oplossing om ruimte te besparen in de kofferbak en extra bagage mee te kunnen nemen. Het is wel belangrijk om te weten dat het brandstofverbruik zal stijgen wanneer je een fiets op het dak vervoert. Het is dus goed om hier rekening mee te houden tijdens het plannen van je reis.

Een alternatief is de achterklepdrager, die je aan de achterklep van je auto bevestigt. Deze optie neemt weinig ruimte in beslag en zorgt ervoor dat de kofferbak vrij blijft. Het is een handige manier om extra bagage mee te nemen tijdens het reizen zonder dat het veel ruimte inneemt in de auto.

Een derde manier is een fietsendrager voor op de trekhaak van de auto. Dit type drager wordt eenvoudig bevestigd aan de trekhaak en heeft als voordeel dat hij de toegang tot de kofferbak niet belemmert. Bovendien zorgt de fietsendrager op de trekhaak voor minimale luchtweerstand tijdens het rijden.

Het is belangrijk om te onthouden dat het niet genoeg is om de fiets alleen op de fietsendrager te bevestigen. Er zijn in Spanje ook enkele verkeersregels die moeten worden gevolgd als de lading minder breed is dan het voertuig. Een V-20 bord (met rode en witte diagonale strepen) moet loodrecht op de as van het voertuig worden geplaatst, zodat achteropkomend verkeer weet dat er iets uitsteekt. Het is essentieel om deze regels in acht te nemen om de veiligheid op de weg te waarborgen.

Als de lengte van de fiets de totale breedte van het voertuig beslaat, moeten er twee V-20 borden aan elke kant van de auto worden geplaatst. Als de lengte groter is, is het illegaal om de fietsen op de fietsendrager van de auto of via een achterklepdrager te vervoeren en riskeer je een boete van maximaal 200 euro.

Als de kentekenplaat en achterlichten volledig door de fietsen worden afgedekt, moet er daarnaast een verlichtingsapparaat en extra plaat worden gemonteerd voor zichtbaarheid en locatiebepaling onderweg.

Als je deze regels niet naleeft, loop je het risico op een boete van de DGT, die kan oplopen tot enkele honderden euro’s. Het is daarom van cruciaal belang om je goed voor te bereiden en de veiligheid van jezelf en andere weggebruikers te garanderen.