Onderzoek onthult welke medicijntekorten er zijn in Spaanse apotheken

Onderzoek onthult welke medicijntekorten er zijn in Spaanse apotheken
beeld: via canva.com

Toegang tot essentiële medicijnen is een fundamenteel recht dat steeds meer bedreigd wordt in Spanje door een groeiend tekort aan medicijnen. De situatie is zorgwekkend en heeft aanzienlijke gevolgen voor de gezondheid van patiënten. 

Een studie van LUDA Partners uit de zomer van 2023 onthulde de ernst van het medicijntekort in Spanje. De studie analyseerde de beschikbaarheid van medicijnen in apotheken en toonde aan dat 14% van de medicijnen die LUDA Partners met hun technologie kon lokaliseren, behoorde tot de categorie antidiabetica. Een van de meest getroffen medicijnen was ‘Trulicity’ dat essentieel is voor het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij mensen met diabetes type 2.

Naast antidiabetica vertegenwoordigen vaccins 10% van de lokalisaties uitgevoerd door LUDA Partners. Dit benadrukt het tekort aan ‘Rotateq’, een orale oplossing die essentieel is om ziekenhuisopname te voorkomen bij pasgeborenen met gastro-enteritis veroorzaakt door het rotavirus. Het Spaanse Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (AEMPS) heeft aangegeven dat de situatie begint te normaliseren, maar er blijven nog steeds aanzienlijke uitdagingen bestaan.

Een andere groep die wordt beïnvloed, omvat behandelingen voor ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder), wat 9% van de locaties vertegenwoordigt. Een van de meest getroffen medicijnen in deze groep is ‘Concerta’.

De afgelopen maand heeft LUDA vastgesteld dat er een tekort is aan 2299 verschillende presentaties en gezondheidsproducten. Dit toont het brede scala aan getroffen producten in het land aan. Enkele van de meest getroffen geneesmiddelen zijn ‘Pylera’, ‘Ozempic’, ‘Ferplex’ en ‘Kreon’, die allemaal worden gebruikt voor de behandeling van verschillende pathologieën.

Het probleem van medicijntekorten is niet alleen een kwestie in Spanje; ook andere Europese landen worden hierdoor getroffen als gevolg van structurele oorzaken, met name de verplaatsing van productie. Protesten in landen zoals Frankrijk laten zien dat dit een wijdverspreid probleem is. In Spanje wordt de situatie verergerd door de lage kosten van medicijnen, wat kan leiden tot meer afhankelijkheid van buitenlandse leveranciers en dus tot meer risico op tekorten.

Professionals zoeken naar dringende oplossingen voor de tekortencrisis, zoals het oprichten van een gespecialiseerde commissie. Spanje loopt voorop door als eerste land een technologische locatietool te gebruiken om apothekers te ondersteunen bij het direct verlichten van dit probleem vanuit de apotheken zelf.