A Coruña ligt er smerig bij door een staking van de afvaldiensten

A Coruña ligt er smerig bij door een staking van de afvaldiensten
Beeld: @quincemil15000 / X

A Coruña ligt er smerig bij door een staking van de afvaldiensten

In de bekende havenstad A Coruña in Galicië is het deze dagen niet te luchten. De afvalophaaldienst staakt al meer dan een maand en het straatbeeld wordt steeds smeriger. Een netelig probleem waar hopelijk snel een uitweg voor gevonden wordt.

Hoe warmer het wordt, hoe erger de stank wordt in de havenstad A Coruña. Al sinds 24 juni staken de afvaldiensten en dat wordt met de dag ondraaglijker. Overal staan vuilzakken, sommige opengescheurd door de meeuwen, duiven en straatkatten. Een beeld dat letterlijk het imago van een toeristische stad als A Coruña bevuilt.

Overal in de stad richtte het afval al grote schade aan. Schade aan wagens bijvoorbeeld, of aan de gevel van het één of andere gebouw. Sinds het begin van de staking schat men de kost al op een slordige 280.000 euro. “Ik dacht er al over mijn afval naar andere gemeentes te brengen”, vertelt een verontwaardigde buurtbewoonster Beatriz P. “Je moet je neus bedekken om de stank te vermijden. Dit is geen normale staking, het is een marteling voor een meerderheid, door een minderheid.”

De problemen komen er na bijna twee decennia van arbeidsconflicten met dezelfde protagonist: de vakbond STL (Sindicato de Trabajadores de Limpieza), die de meerderheid uitmaakt van het afvalophaalbedrijf van de stad: PreZero (eerder Cespa).

De leiders van die vakbond worden momenteel verdacht van corruptie sinds februari 2023. Dit laatste conflict komt er omdat een deel van de vakbond eist dat straffen tegen verschillende werknemers worden ingetrokken. Ze dreigt er mee de staking ongedefinieerd te verlengen vanaf zondag 28 Juli als de 80 aanklachten tegen werknemers worden ingetrokken.

De stad kijkt ondertussen om de sanitaire noodtoestand uit te roepen. Als die van kracht gaat, kan ze onder meer een ander bedrijf inschakelen om het afval op te halen tot het conflict is opgelost.