Provincie Málaga heeft de hoogste levensverwachting van Andalusië

Provincie Málaga heeft de hoogste levensverwachting van Andalusië
Beeld: via canva.com

Provincie Málaga heeft de hoogste levensverwachting van Andalusië

De levensverwachting in de provincie Málaga heeft een recordhoogte bereikt, met vrouwen die gemiddeld vijf jaar langer leven dan mannen. Málaga is daarnaast de provincie in Andalusië met de hoogste levensverwachting. Deze bijzondere trend toont niet alleen de verbeteringen in de gezondheidszorg en levenskwaliteit in de regio, maar benadrukt ook de groeiende kloof tussen mannen en vrouwen wat betreft levensduur.

De levensverwachting in Málaga heeft een indrukwekkende sprong gemaakt sinds het begin van de metingen. In 1975 lag de gemiddelde levensverwachting op slechts 71,8 jaar. Nu, bijna een halve eeuw later, is dit cijfer gestegen tot 83 jaar, een toename van maar liefst 12 jaar. Deze dramatische verbetering is het resultaat van verschillende factoren, waaronder vooruitgang in de medische wetenschap, verbeterde leefomstandigheden en een hogere levensstandaard.

De stijging van de levensverwachting is niet beperkt gebleven tot de provincie Málaga alleen. In heel Andalusië zien we een vergelijkbare trend. In 2023 bereikte de gemiddelde levensverwachting bij geboorte in de regio 82,5 jaar, het hoogste cijfer sinds het begin van de metingen door het Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía (IECA) in 1975.

Een opvallend aspect van de statistieken over levensverwachting in Málaga is het grote verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen leven gemiddeld 85,3 jaar, terwijl mannen een levensverwachting hebben van 80,7 jaar, wat neerkomt op een verschil van 4,6 jaar. Dit fenomeen is niet uniek voor Málaga, maar weerspiegelt een bredere trend die in veel ontwikkelde landen wordt waargenomen.

Er zijn verschillende theorieën over waarom vrouwen gemiddeld langer leven dan mannen. Biologische factoren spelen een rol, zoals de beschermende effecten van oestrogeen op het cardiovasculaire systeem. Daarnaast worden ook leefstijlfactoren vaak aangehaald, waarbij mannen historisch gezien vaker riskant gedrag vertonen, zoals roken en overmatig alcoholgebruik.

In Andalusië als geheel zien we een vergelijkbaar patroon. Andalusische vrouwen hebben een levensverwachting bij geboorte van 85,1 jaar, terwijl dit voor mannen 79,9 jaar is. Interessant is dat de toename in levensverwachting sinds 1975 voor mannen iets groter is geweest dan voor vrouwen: 10,2 jaar voor mannen tegenover 9,4 jaar voor vrouwen.

De provincie Málaga staat aan de top als het gaat om levensverwachting in Andalusië. Met een gemiddelde van 83 jaar voor beide geslachten samen, overtreft de provincie alle andere regio’s in de autonome gemeenschap. Granada volgt op de tweede plaats met 82,9 jaar, terwijl Córdoba en Jaén gedeeld derde zijn met 82,6 jaar.

Het is ook vermeldenswaard dat de verschillen tussen provincies relatief klein zijn, wat wijst op een zekere mate van gelijkheid in levensomstandigheden en gezondheidszorg in heel Andalusië. Zelfs de provincie met de laagste levensverwachting, Almería met 81,7 jaar, ligt niet ver achter op het regionale gemiddelde.