Maximale pensioenen van 3270 euro per maand in 2025

Maximale pensioenen van 3270 euro per maand in 2025
Beeld: via canva.com

Maximale pensioenen van 3270 euro per maand in 2025

Het Spaanse pensioensysteem zal in 2025 opnieuw een wijziging ondergaan. Er is een verhoging van 95 euro per maand in de maximale pensioenuitkering bevestigd, een goed nieuws als je tot deze selecte groep behoort. Een aanpassing die niet alleen de koopkracht van de gepensioneerden zal verbeteren, maar ook de duurzaamheid van het pensioenstelsel op lange termijn zal waarborgen.

Vanaf januari 2025 zul je, als je het maximale pensioen ontvangt, een verhoging van 95 euro per maand zien. Deze verandering maakt deel uit van een bredere hervorming die erop gericht is de pensioenen aan te passen aan de Consumentenprijsindex (CPI) en een extra verhoging van 0,115%. Zo zal een pensioen dat in 2024 nog 3175 euro per maand bedroeg, in 2025 stijgen tot meer dan 3270 euro per maand. 

In Spanje is het aantal gepensioneerden dat het maximumpensioen ontvangt in de afgelopen tien jaar verdubbeld. Deze ontwikkeling is opmerkelijk binnen het Spaanse pensioenstelsel, waar steeds meer mensen met een hoger pensioen met pensioen gaan. Anderzijds is het aantal gepensioneerden dat meer dan 3000 euro per maand ontvangt aanzienlijk kleiner dan de helft van degenen die minder dan het wettelijk minimumloon krijgen.

Spanje heeft meer dan 9.942.118 gepensioneerden, waarvan volgens de Spaanse Sociale Zekerheid 373.527 personen, met een overwegend mannelijke populatie van 80%, het maximale pensioen ontvangen. Dit vertegenwoordigt ongeveer 6% van het totale aantal gepensioneerden die een pensioensuitkering ontvangen.

De hervorming in 2025 beperkt zich niet alleen tot de verhoging van het maximale pensioen; ze omvat ook een herwaardering van de minimumpensioenen en niet-bijdragende pensioenen, met als doel de kloof tussen de inkomens van de gepensioneerden en de armoedegrens te verkleinen. Er wordt verwacht dat de minimumpensioenen in 2027 zullen stijgen tot 16.500 euro per jaar, een aanzienlijke verhoging vergeleken met de huidige 13.500 euro.

De hervorming omvat ook een geleidelijke verhoging van de maximale bijdragebasis. Dit houdt in dat zowel werknemers als werkgevers meer zullen bijdragen aan het pensioenstelsel, wat bijdraagt aan de langetermijnduurzaamheid ervan. De verhoging zal gefaseerd worden doorgevoerd en regelmatig worden geëvalueerd om te voldoen aan de financiële vereisten van het systeem.

gepensioneerden
Dit zijn de verhogingen van de pensioenen in Spanje in 2024
De verhoging van alle pensioenuitkeringen in 2024 in Spanje, met name voor de minimumpensioenen en pensioenen voor weduwen met gezinslast, is goed nieuws voor gepensioneerden in Spanje omdat de koopkracht verbeterd wordt. 
logo1 1www.spanjevandaag.com