Dit recept voor een heerlijk Spaans zomerdrankje kun jij ook thuis maken

Dit recept voor een heerlijk Spaans zomerdrankje kun jij ook thuis maken
Beeld: ai-beeld / redactie

Dit recept voor een heerlijk Spaans zomerdrankje kun jij ook thuis maken

Zurracapote is in La Rioja al lang een bekend elexir. Vanuit de lokale gemeenschappen vindt het nu ook zijn weg naar de markt. Die versie respecteert het traditioneel recept en is verkrijgbaar in haar witte en rode versie. Een leuk souvenir? Onderaan geven we ook een recept mee voor wie het thuis zelf wenst te proberen.

De bekende kok José Andrés schreeuwde het deze week nog van de daken. “Het favoriete zomerdrankje is … el zurracapote.” Die mix van allerlei ingrediënten, met wijn als basis, gemengd met verschillende soorten fruit, heeft een lange geschiedenis met de feesten van La Rioja in volle zomertijd. Zurracapote is volgens de kok een neefje van de Sangría. Het drankje wordt onder meer op smaak gebracht met kaneel en perzik. Volgens kenners is het geschikt als aperitief of om te worden geserveerd als een stijlvolle cocktail.

José Ángel Sierra, Txema Iparraguirre y Pablo Mateo, drie Baskische ondernemers, beslisten nu het drankje ook in te flessen en op de markt te brengen. Enkele van de drie hebben wortels in La Rioja. Via een recept van een grootmoeder brouwden ze een heerlijke versie van de zurracapote.

In La Rioja gaan al heel lang vele liters Zurracapote over de toog tijdens de dorpsfeesten. Het is niet ongewoon dat zelfs competities worden georganiseerd over wie de beste versie maakt. In Castilla y Léon is de drank bekend komen te staan als zurra of limonada de vino (wijnlimonade).

De samenstelling is geen groot mysterie: wijn, suiker, perzik, citrusvruchten en kaneel. De hoeveelheid die van elk ingrediënt wordt toegevoegd bepaald de precieze smaak. Het merk Zurracapote wordt al geserveerd in horecazaken in San Sebastían en omgeving. Ook op verschillende locaties van Bizkaia, Cantabria en Alicante is ze te verkrijgen. De eerste productie van 10.000 flessen ging er al volledig door, maar er wordt volop meer gebrouwen. Wie weet tik ook jij deze zomer wel een flesje op de kop. Mooi souvenir of niet?

Wie de drank graag zelf thuis maakt, leest hieronder het recept. Traditioneel wordt Zurracapote gebrouwen in een wijnkruik van 16 liter. Voor wie dat te veel is, kun je de volgende proporties gebruiken.

  • 4 liter wijn (dat kan rood of rosé zijn, volgens eigen smaak)
  • Een halve liter water
  • Een halve kilogram suiker
  • Twee citroenen
  • 1 Kaneelstokje
  • Voor wie dat wenst, is er ook een versie met 2 perziken om een zoete toets toe te voegen.
  1. Stap 1: Los de suiker in het water op
  2. Stap 2: Breng het water aan de kook met de kaneelstok. Roer zachtjes met een houten lepel. Laat het geheel 15 minuten op een zacht vuur staan.
  3. Stap 3: Wanneer het water de smaak van de kaneel aanneemt, giet je het in de finale fles. Voeg vervolgens de wijn toe en meng alles dooreen.
  4. Stap 4: Nu enkel nog het sap van twee citroenen toevoegen en alles 48 uur laten rijpen en jouw Zurracapote is klaar.