Wat je moet weten over verzekeringen voor Spaanse wegen

Wat je moet weten over verzekeringen voor Spaanse wegen
Beeld: via canva.com

Wat je moet weten over verzekeringen voor Spaanse wegen

Rijden op Spaanse wegen kan een prachtige ervaring zijn. Of je nu langs de Costa del Sol rijdt of door de bergen van Andalusië. Maar voordat je je op weg begeeft, is het wel zo belangrijk om te begrijpen wat er komt kijken bij het verzekeren van je voertuig in Spanje. De regels en vereisten kunnen verschillen van die in andere landen. Het is daarom belangrijk om daar de nodige informatie voor op te zoeken. In dit blog kom je er meer over te weten.

Zorg ervoor dat je minstens een WA-verzekering hebt geregeld

In Spanje moet je minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) hebben als je een voertuig bestuurt. Deze basisverzekering dekt schade aan derden, zoals andere bestuurders, voetgangers en hun eigendommen. Het dekt niet de schade aan je eigen voertuig of medische kosten voor jezelf. Dit is de minimale vereiste om legaal te mogen rijden in Spanje. Ben je echter regelmatig op de weg of ga je voor lange afstanden? Dan kan het verstandig zijn om aanvullende dekkingen te overwegen tijdens een autoverzekering vergelijken.

Denk goed na over de omstandigheden waar je mee te maken krijgt

Heb je eenmaal de basisdekking voor je auto goed geregeld? Dan zijn er specifieke risico’s op Spaanse wegen waarmee je rekening moet houden. In sommige delen van Spanje, zoals bergachtige gebieden of kustwegen, zijn de omstandigheden uitdagender. Vooral in de wintermaanden. Kies daarom voor een verzekering die schade door natuurelementen dekt. Denk daarbij aan overstromingen, hagel of aardverschuivingen. Controleer of je polisdekking biedt voor dergelijke omstandigheden tijdens een verzekering berekenen auto. Vooral als je van plan bent om veel te rijden in extreme weersomstandigheden. Ook is het belangrijk om te weten dat in Spanje boetes voor verkeersinbreuken streng zijn. Dit betekent dat ze vaak onmiddellijk betaald moeten worden. Sommige partijen bieden juridische bijstand.

Is de verzekering die je afsluit geldig in Spanje?

Ga je als buitenlander in Spanje rijden? Bijvoorbeeld met een huurauto? Dan moet je er ook zeker van zijn dat je verzekering geldig is in Spanje. Veel Europese verzekeringen bieden dekking in andere EU-landen. Sta je op het moment om een auto in Spanje te huren? In dat geval is het erg verstandig om de opties voor aanvullende verzekering een keer kritisch te overwegen. Wat je daar zoal van kunt verwachten? Denk daarbij aan dekking voor diefstal, glasbreuk, of schade aan banden en onderstel. Deze vallen vaak niet onder de basisverzekering.