De terugkeer naar school is een financiële uitdaging voor veel gezinnen in Spanje

De terugkeer naar school is een financiële uitdaging voor veel gezinnen in Spanje
Beeld: via europa press

De terugkeer naar school is een financiële uitdaging voor veel gezinnen in Spanje

De start van het nieuwe schooljaar (Spaans: vuelta al cole) in september vormt voor veel gezinnen in Spanje zowel een spannende als uitdagende periode. Terwijl de kinderen zich voorbereiden op hun terugkeer naar school, moeten ouders zich vaak concentreren op de financiële gevolgen van het nieuwe schooljaar. Voor het schooljaar 2024/2025 wordt geschat dat de kosten met 41% zijn gestegen vergeleken met het voorgaande jaar, wat ertoe leidt dat steeds meer ouders kiezen voor tweedehands artikelen.

Het begin van het schooljaar vormt een essentiële fase voor zowel kinderen als hun ouders. Deze periode is niet alleen gericht op educatie en ontwikkeling, maar ook op de aanpassing van gezinnen aan nieuwe routines en verantwoordelijkheden. Vaak begint de voorbereiding op het schooljaar al enkele maanden eerder, waarbij ouders zich bezighouden met het inkopen van benodigde materialen en de bijbehorende uitgaven.

Een van de grootste zorgen voor ouders is de stijging van de prijzen van schoolmaterialen. Volgens recente gegevens maakt 90% van de gezinnen zich zorgen over de kosten van schoolspullen voor het nieuwe schooljaar. Deze bezorgdheid is begrijpelijk, gezien de inflatie en de stijgende kosten van levensonderhoud. Veel gezinnen vrezen dat ze meer zullen uitgeven dan in voorgaande jaren, wat hen dwingt om hun uitgaven zorgvuldig te plannen.

De prijsstijgingen hebben geleid tot een verschuiving in de manier waarop gezinnen hun schoolbenodigdheden aanschaffen. 55% van de Spaanse ouders overweegt tweedehands aankopen te doen om de kosten van het nieuwe schooljaar te verlichten. Ze verwachten tot 300 euro uit te geven aan materialen zoals schrijfbenodigdheden, boeken, rugzakken en uniformen, wat tussen de 100 en 200 euro minder is dan nieuwe spullen.

Tijdens de maand juli is er een stijging van 29% vastgesteld in advertenties gerelateerd aan schoolboeken vergeleken met de voorgaande maand. De gemiddelde prijs ligt rond de 27 euro, wat een daling van 7% betekent vergeleken met 2023. De interesse in schoolboeken is in juli met 118% toegenomen, wat ook 19% meer is dan in 2023. Vooral middelbare schoolboeken zijn populair, met een groei van 177% in zoekopdrachten.

Universitaire leerboeken zijn ook zeer gewild, met een stijging van de vraag naar wiskundeboeken tot 458% in 2023. In het basisonderwijs is er in dezelfde periode een groei van 20% waargenomen in de vraag naar boeken vergeleken met het voorgaande jaar. Talen blijken ook een van de populairste categorieën te zijn; zo is de vraag naar Franse taalboeken in juli met 46% gestegen.

De voorbereiding op het schooljaar omvat meer dan alleen het kopen van schoolspullen. Ouders moeten ook nadenken over de logistiek van het schooljaar, zoals het regelen van vervoer en het plannen van activiteiten. Dit kan een extra bron van stress zijn, vooral voor gezinnen met meerdere kinderen.