Strand op Gran Canaria gesloten vanwege stekende blauwe draken

Strand op Gran Canaria gesloten voor stekende blauwe draken
beeld: via canva.com

De ontdekking van blauwe draken heeft donderdag de sluiting van Playa de Los Dos Roques op Gran Canaria veroorzaakt. Hierbij verwijzen we niet naar fictieve draken zoals in Game of Thrones, maar naar de blauwe draak, ook wel bekend als Glaucus atlanticus, een intrigerend maar riskant zeedier waarvan het gif ernstige pijn kan veroorzaken.

De “dragón azul” bereikt doorgaans een lengte van twee tot drie centimeter en kenmerkt zich door zijn opvallende blauwe en grijze kleuren, zoals op de bovenstaande foto. Zijn lichaam is plat en heeft een golvende vorm, wat hem helpt bij het drijven op het wateroppervlak. De uitsteeksels, oftewel vleugels of tentakels, zijn niet alleen esthetisch; ze bevatten ook een sterke gifstof. Dit gif kan bij mensen die ermee in aanraking komen ernstige pijn veroorzaken.

De recente sluiting van de Playa de Los Dos Roques is een onmiddellijke reactie op de vondst van de blauwe draak in de wateren nabij Gran Canaria. De lokale overheid en autoriteiten hebben snel ingestoken op het waarborgen van de veiligheid van zowel inwoners als toeristen.

De sluiting van het strand is noodzakelijk om te voorkomen dat mensen in contact komen met de blauwe draak. De autoriteiten hebben het advies gegeven om het gebied te vermijden, totdat de situatie onder controle is. Dit besluit werd genomen na overleg met experts op het gebied van mariene biologie en veiligheid.

De blauwe draken of ‘dragones azules’ worden in Spanje ook wel ‘mariposa del mar’ genoemd en hebben in het Nederlands ook de naam ‘zeezwaluw’. De dieren hebben een langwerpig lichaam. Aan elke zijde zijn drie extremiteiten die eindigen in waaiervormige, vingerachtige cerata, waarmee ze kunnen zwemmen. Ze zijn zilvergrijs op de rugkant en licht- en donkerblauw op de buik. 

Omdat ze ondersteboven in het water liggen geeft dit een bescherming tegen predatoren die van boven zowel als van beneden zouden aanvallen. Ze zwemmen op hun rug en kunnen snel zwemmen. De vis voedt zich niet alleen met neteldieren, maar ze eten ook andere zeedieren. De soort doet eveneens aan kannibalisme, dus ook soortgenoten worden gegeten.