Overzicht van de warmste en koudste stranden van Spanje

Overzicht van de warmste en koudste stranden van Spanje
Beeld: via canva.com

Overzicht van de warmste en koudste stranden van Spanje

In het hart van de zomer heeft Spanje een schat aan strandlocaties die aan diverse voorkeuren voldoen. Of je nu wilt genieten van de warme, rustige zee of de verkoeling zoekt in de frissere oceaangolven, de Spaanse kust biedt mogelijkheden voor iedereen. Laten we de stranden met het warmste en koudste water in Spanje nader bekijken.

Volgens gegevens van de Dirección General de Sostenibilidad de la Costa y del Mar heeft Spanje meer dan 3000 stranden of ‘playas’. Hierbij zijn echter niet meegerekend de kustlocaties die niet als strand worden geclassificeerd, evenals de stranden die in het binnenland, zoals aan rivieren of meren, gelegen zijn.

Hoewel de Middellandse Zee de populairste vakantiebestemming is vanwege het gunstige klimaat en de prachtige stranden, is het noordwesten van Spanje, met Galicië, de regio met de meeste stranden. Galicië telt maar liefst 872 stranden, gevolgd door de Canarische Eilanden met 677, Catalonië met 435, Andalusië met 426, de Balearen met 345, de regio Valencia met 343, Asturië met 208, Murcia met 206, Cantabrië met 81, Baskenland met 66, en tenslotte Ceuta met 14 en Melilla met 8 stranden.

De temperaturen vermeld hieronder zijn gemiddelden van de afgelopen jaren. Het is echter een feit dat de zeewatertemperaturen blijven stijgen, waarbij regelmatig waarden rond de 30 graden worden geregistreerd door speciale boeien. Puertos del Estado beheert een netwerk van 15 boeien in diepere wateren, 12+2 boeien langs de kust, 41 mareografen aan de Spaanse kust, evenals 24 meteorologische sensoren en 4 hoge-frequentieradars, waarvan 3 in samenwerking met andere instellingen functioneren.

De temperatuur van het zeewater wordt elk uur gemeten door boeien, of ‘boyas’. De meting duurt 1 tot 10 minuten, afhankelijk van de boei. Op basis hiervan wordt een gemiddelde uurwaarde berekend. Temperatuursensoren zijn op verschillende dieptes geplaatst: in diepwaterboeien (buitennetwerk) op 3 meter en bij kustboeien (boyas costeras) op ongeveer 1 meter onder het oppervlak.

De Warmste Stranden

La Playa de Levante, Benidorm (Alicante)

De Playa de Levante behoort ongetwijfeld tot de meest bezochte stranden in Benidorm. Dit strand trekt toeristen van over de hele wereld aan die verlangen naar zon, zee en vermaak. Met watertemperaturen die in de zomermaanden variëren tussen de 26 en 28 graden, is het te beschouwen als een waar tropisch paradijs.

La Manga del Mar Menor (Murcia)

La Manga del Mar Menor is een uniek landschap dat beroemd is om zijn ondiepe wateren, welke vaak temperaturen boven de 27 graden bereiken. Deze bestemming is bijzonder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, vanwege de veilige omgeving en het kalme water.

Playa de la Malvarrosa, Valencia

Een ander juweel aan de Middellandse Zee is Playa de la Malvarrosa in Valencia. Met gemiddelde temperaturen van ongeveer 26 graden biedt dit stadsstrand een ideale mix van zon, zee en stedelijke activiteit. Het strand bevindt zich nabij het stadscentrum van Valencia, waardoor bezoekers eenvoudig toegang hebben tot diverse culturele en culinaire mogelijkheden. Langs de boulevard zijn tal van tapasbars en restaurants gevestigd die de beroemde Valenciaanse paella aanbieden.

Stranden met Koud Water

Playa de la Concha, San Sebastián (País Vasco)

Met de adembenemende Golfo de Bizkaia als decor staat Playa de la Concha bekend om zijn rustige schoonheid en heldere wateren. In de zomer variëren de watertemperaturen tussen de 16 en 18 graden, hetgeen het een populaire bestemming maakt voor surfers en natuurliefhebbers.

Playa de Rodas, Islas Cíes (Galicia)

Playa de Rodas, gelegen op de schitterende Islas Cíes, wordt algemeen erkend als een van de mooiste stranden ter wereld. Hoewel de watertemperatuur meestal niet boven de 18 graden uitkomt, zijn de indrukwekkende natuurlijke schoonheid en het kristalheldere water uiterst aantrekkelijk.

Playa de Las Catedrales, Ribadeo (Galicia)

Playa de Las Catedrales, met zijn indrukwekkende rotsformaties die doen denken aan gotische kathedralen, is een prachtig strand in Galicië. De watertemperatuur schommelt doorgaans tussen de 16 en 18 graden, waardoor het een uitstekende locatie is voor wie op zoek is naar verfrissing.