Campillo de Ranas: het dorp in Spanje waar de liefde geld opbrengt

Campillo de Ranas: het dorp in Spanje waar de liefde geld opbrengt
Beeld: Castilla-La Mancha Film Comission / web (aangepast)

Campillo de Ranas: het dorp in Spanje waar de liefde geld opbrengt

In Campillo de Ranas, een klein dorp van 60 inwoners in Guadalajara, brengt de liefde op een bijzondere manier leven in de brouwerij. De burgemeester is er erg begaan in de LGTBI beweging en trouwde er honderden koppels die elders niet kunnen worden geholpen.

Zaterdag 10 augustus. In Campillo de Ranas (Guadalajara, 60 inwoners) hoor je Engels, Italiaans, Arabisch, Portugees en Spaans. Er is een huwelijk aan de gang deze ochtend. Dat van Diana Jiménez en Regina Valenzano. Geen van beide komt uit het dorp zelf. Diana, 34, is Madrileens en Regina, 30 komt uit Bari (Italië). Beide werken in de NGO-wereld en botsten op Campillo de Ranas toen ze online zochten naar een plek om in het huwelijksbootje te stappen.

“We moesten in Spanje trouwen omdat het in mijn land niet toegelaten is dat twee vrouwen trouwen”, verklaart Regina. Campillo de Ranas heeft onder het 24-jarige bewind van de socialistische burgemeester Francisco Maroto begrepen dat de liefde een oplossing kan zijn voor een dorp in het Lege Spanje. Hier in het dorp trouwt hij aan de lopende band mensen uit de LGTBI gemeenschap. Het heeft Campillo tot een pioniersdorp gemaakt wat betreft LGTBI rechten.

Alles begon in 2005. In Spanje wordt het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht legaal. Spanje was toen het derde Europese land waar dat legaal werd. Vandaag de dag woont meer dan 70% van de Europese bevolking op plaatsen waar dat huwelijk kan. Aartsbisschop Ricard Maria Carles roept in 2005 echter vanuit Barcelona de burgemeesters op de wet niet te respecteren. Sommige burgemeesters van de rechtse PP stemmen met zijn oproep in. Voor Francisco Maroto is dat alles genoeg. “Ik was ook burgemeester en zou zonder twijfel koppels van hetzelfde geslacht trouwen”.

Op dat moment was er één casa rural (vakantiehuis) in het dorp. Dankzij de huwelijken die mensen van over de hele wereld aantrekken, zijn het er nu 19. In het dorp van 60 inwoners zijn er nu elk weekend zo’n 500. Of hoe de liefde leven terugbracht naar een vergeten uithoek van het lege Spanje.