De laatste jaren is voedselinflatie een steeds belangrijker onderwerp geworden, vooral in landen zoals Spanje, waar de prijzen van dagelijkse boodschappen flink zijn gestegen. Deze stijging is merkbaar in elk huishouden, vooral bij gezinnen met een krapper budget. Uit de Eurostat-cijfers van juli blijkt dat Spanje de vierde hoogste voedselinflatie heeft binnen de Europese Unie.
Als we het hebben over dagelijkse boodschappen, bedoelen we de belangrijke spullen die mensen elke dag of week kopen om in hun basisbehoeften te voorzien. Dit gaat niet alleen om eten, maar ook om drankjes, schoonmaakmiddelen en andere huishoudelijke artikelen. Deze zaken zijn essentieel voor het leven van iedereen en hebben een grote invloed op hun budget.
De prijsstijging van dagelijkse boodschappen heeft de kosten van levensonderhoud verhoogd. Veel mensen merken dat ze slimmer met hun geld moeten omgaan, wat hun koopgedrag verandert. Consumenten letten nu meer op aanbiedingen, huismerken en seizoensgebonden producten om hun uitgaven te verlagen.
Volgens recente gegevens van Eurostat was Spanje in juli 2024 het vierde land van de EU met de hoogste voedselinflatie, met een stijging van de prijzen van 3% vergeleken met het voorgaande jaar. Malta (4,5%), Portugal (3,9%) en Cyprus (3,5%) stonden bovenaan deze lijst. Als ook de niet-alcoholische dranken mee worden gerekend, staat Spanje op de vijfde plek met een inflatie van 3,1%, achter de eerder genoemde landen en ook Polen (3,3%).
De inflatie in Europa is gemiddeld veel lager met 1,4%, waardoor Spanje in een minder prettige situatie verkeert. Dit verschil laat zien dat het voor Spaanse beleidsmakers belangrijk is om actie te ondernemen en oplossingen te vinden om de voedselprijzen te stabiliseren en de druk op consumenten te verlichten.
Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) zijn de voedselprijzen in Spanje sinds december 2019 met 33,1% gestegen, net voor de pandemie en de daaropvolgende inflatiegolf.
De recentste gegevens, bijgewerkt tot juli 2024, tonen aan dat in het afgelopen jaar de prijzen van een aantal producten sterk zijn gestegen. Zo is olijfolie nu wel 38,3% duurder dan een jaar geleden. Ook fruit- en groentesappen zijn met 17,4% in prijs gestegen. Chocolade is sinds juli 2023 met 13,7% omhoog gegaan, en de prijzen van schapen- en geitenvlees (zoals lamsvlees) zijn met 10% toegenomen binnen een jaar.
Hoewel de voedselprijzen in Spanje nog steeds flink stijgen, is de algehele inflatie beter beheersbaar met 2,9%. Aan het einde van juli zijn er dan ook negen landen met een hogere inflatietarief, waaronder Nederland met 3,5% en België, dat met 5,4% op de tweede plaats staat achter Roemenië met 5,8%.