De Spaanse politie waarschuwt voor toenemende skimming-fraude bij betaalautomaten

De Spaanse politie waarschuwt voor toenemende skimming-fraude bij betaalautomaten
Beeld: @policia / X

De Spaanse politie waarschuwt voor toenemende skimming-fraude bij betaalautomaten

De Spaanse politie heeft onlangs een waarschuwing afgegeven over een stijging van fraude bij geldautomaten. Hierbij maken criminelen gebruik van geavanceerde methoden om persoonlijke gegevens en bankinformatie te ontvreemden. De politie heeft uiteenlopende technieken benoemd die door deze criminelen worden ingezet, zoals skimming, en biedt advies aan om individuen te helpen zich tegen dergelijke activiteiten te beschermen.

Skimming is een veelvoorkomende techniek die door criminelen wordt toegepast om gegevens van bankkaarten te verduisteren. Deze methode is bijzonder verontrustend, aangezien slachtoffers vaak pas later beseffen dat ze getroffen zijn. 

Skimming verwijst naar de praktijk waarbij criminelen een apparaat aanbrengen op een geldautomaat dat erg lijkt op het originele leessysteem. Wanneer een slachtoffer zijn of haar kaart invoert, wordt de informatie van de magneetstrip gekopieerd. Dit proces vindt doorgaans plaats zonder dat de gebruiker zich daarvan bewust is, wat het bemoeilijkt om de schade tijdig te beperken.

Criminelen die skimming gebruiken, verrichten vaak uitgebreid onderzoek naar hun slachtoffers. Ze selecteren op strategische wijze locaties en tijdstippen met weinig toezicht, wat hun kansen op een succesvolle uitvoering zonder ontdekking vergroot. De impact op de slachtoffers kan aanzienlijk zijn, variërend van financiële schade tot identiteitsdiefstal.

Het is essentieel voor consumenten om skimming apparaten te kunnen herkennen. De politie raadt gebruikers aan om altijd aandachtig naar de geldautomaat te kijken voordat ze hun kaart invoeren. Let op bepaalde aanwijzingen, zoals ongewone of loszittende delen op de automaat, en ongebruikelijke objecten rondom de kaartinvoer.

Wanneer iemand vermoedt dat een automaat mogelijk is gemanipuleerd, is het advies om geen geld op te nemen en de situatie direct te melden bij de bank of de relevante autoriteiten. Het is van groot belang dat gebruikers proactief bijdragen aan de bescherming van hun eigen gegevens, aangezien de politie niet in staat is om overal gelijktijdig aanwezig te zijn.

Ter bescherming tegen skimming kun je diverse voorzorgsmaatregelen treffen. Het is allereerst cruciaal om alert te blijven op je omgeving bij het gebruik van een geldautomaat. Controleer of er geen verdachte personen aanwezig zijn en zorg ervoor dat je je pincode afschermt terwijl je deze invoert.

Het is daarnaast belangrijk om regelmatig je bankafschriften te controleren op afwijkingen. Tijdige herkenning van frauduleuze transacties kan verdere schade helpen voorkomen. Bij het opmerken van verdachte activiteiten, is het raadzaam direct contact op te nemen met je bank.