Een spectaculaire vuurbal verlicht de nacht boven Zuid-Spanje

Een spectaculaire vuurbal verlicht de nacht boven Zuid-Spanje
Beeld: @AJ_Robles / X

Een spectaculaire vuurbal verlicht de nacht boven Zuid-Spanje

In de nacht van 21 augustus 2024 zorgde een enorme vuurbal voor een indrukwekkend tafereel boven het zuiden van Spanje. Veel mensen waren getuige van dit natuurfenomeen en deelden hun ervaringen op sociale media. De vuurbal, ontstaan uit een stuk rots van een komeet, raakte de atmosfeer met razendsnelle snelheid en zorgde voor een prachtig schouwspel.

Een heldere vuurbal heeft afgelopen woensdag op donderdag de noordelijke bergen van de provincies Sevilla en Huelva gekruist met een gemiddelde snelheid van 640.800 kilometer per uur. Hij is uit elkaar gevallen op een hoogte van 30 kilometer boven Huelva.

Het waarnemen vond plaats om 22:33 uur bij de Observatoria El Torcal in Antequera (Málaga) en Dehesa San Francisco in Santa Olalla del Cala (Huelva). Dit werd afgelopen donderdag gemeld door MeteoroSMA, het Netwerk voor de Detectie van Boliden en Meteorieten van de Universiteit van Málaga.

De vuurbal verscheen op een hoogte van 86 kilometer boven het Spaanse Brenes, gelegen in de provincie Sevilla. In een verbluffend korte tijdspanne van minder dan drie seconden bereikte hij een afstand van maar liefst 70 kilometer in noordwestelijke richting, en dat met een ongelooflijke snelheid.

Mocht je het nog niet weten: een vuurbal is een superheldere meteoor die ontstaat wanneer een object onze atmosfeer binnengaat. Dit zijn vaak rotsachtige stukken van asteroïden die met hoge snelheid door de lucht razen. Door de wrijving met de lucht worden ze enorm heet, wat resulteert in een prachtig lichtspoor.