Orka’s vallen zeilboot van Vlamingen aan voor Spaanse kust

Orka’s vallen zeilboot Vlamingen aan voor Spaanse kust
Beeld: via canva.com

Orka’s vallen zeilboot van Vlamingen aan voor Spaanse kust

De Vlaamse Wim Vandenhende (43) en Dana Huens (36) begonnen met hun nieuwe zeilboot aan de terugtocht vanuit Spanje toen het noodlot toesloeg. Een groep Orka’s viel de boot aan. Het schip raakte zwaar beschadigd en werd onbestuurbaar. Toen de hulpdiensten tussen kwamen werd ook de hand van Dana verbrijzeld.

Al sinds 2020 worden voor de Spaanse kust meer en meer aanvallen van Orka’s vastgesteld. De Atlantic Orca Working Group registreert alle aanvallen en telde er sindsdien al honderden. Waarom is niet helemaal duidelijk. De verklaringen gaan van wraak op de mensheid tot het trainen van kleine orka’s voor de jacht.

Wim en Dana waren rustig op weg naar huis toen ook hun zeilboot het hard te verduren kreeg. Ter hoogte van de Golf van Biskaje voelden ze plots een zware bonk, alsof het schip ergens tegenaan voer. Wim nam het roer over, naast de boot verschenen een paar orka’s en het koppel kreeg meteen nog een paar rake klappen. De Orka’s brachten zware schade toe aan het roer. De boot bleef even rondjes draaien, maar maakte gelukkig geen water.

Wim en Dana belden de reddingsdienst op. Tijdens het manoeuvre van de sleepboot kwam de hand van Dana klem te zitten tussen beide schepen. Ze werd ernstig gewond per helikopter naar het hospitaal gebracht. Door de slechte weersomstandigheden (windstoten tot 65 km/uur en golven tot drie meter hoog) duurde het vijf uur voordat de boot veilig naar de haven werd gebracht. Vooraleer de schade hersteld is, kunnen Dana en Wim niet opnieuw te water gaan.