50 migranten tegengehouden die Melilla al zwemmend willen binnen komen

50 migranten tegengehouden die Melilla al zwemmend willen binnen komen
Beeld: via canva.com

50 migranten tegengehouden die Melilla al zwemmend willen binnen komen

Illegale migratie is in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla een hardnekkig probleem. Deze week probeerden vijftig migranten al zwemmend vanuit Marokko tot in Melilla te raken. De Guardia Civil en de Marokkaanse ordediensten verijdelden de poging. De actie is één van de vele in een lange rij pogingen.

De globale ongelijkheid drijft veel mensen uit het Zuiden er toe een wanhopige oversteek naar het Europese vasteland te maken. In de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, omringd door het Marokkaanse vasteland, is dat een dagelijkse werkelijkheid. Mensen zijn vaak wanhopig en wagen eigen leven op zoek naar een betere toekomst. Dat gaat van gammele bootjes tot gevaarlijke oversteken op eigen kracht.

Afgelopen zondag onderschepten de Spaanse en Marokkaanse ordediensten een groep van vijftig mensen. Ze probeerden de Zuidelijke dijk van Melilla al zwemmend te bereiken. De grens op dat punt scheidt Melilla van de Marokkaanse havenstad Nador met behulp van een vijfhonderd meter lange dijk met een hekken op. Geen sinecure om te omzeilen, en toch zijn er genoeg mensen die precies dat proberen.

“Dankzij snel ingrijpen en de samenwerking tussen de Marokkaanse ordediensten en de Guardia Civil hebben we deze actie kunnen verijdelen”, aldus een communiqué van de Spaanse overheid. Het probleem in Melilla is de laatste dagen brandend actueel. De eerste helft van vorige week alleen al probeerden 300 mensen de stad binnen te komen.