7000 jaar oude brug in een grot gevonden op Mallorca

7000 jaar oude brug in een grot gevonden op Mallorca
beeld: Beeld: R. Landreth / University of South Florida

De Middellandse Zee is beroemd om zijn rijke geschiedenis en verborgen mysteries. Onlangs werd er een structuur ontdekt: een 7000 jaar oude brug die ons terugvoert naar de periode waarin mensen zich vestigden op het eiland Mallorca. Dit historische object geeft niet alleen een kijkje in de menselijke aanwezigheid in dit gebied, maar laat ook zien hoe vindingrijk onze voorouders waren.

Deze meer dan 7000 jaar oude brug is geen gewone vondst. Het is een bewijs van de vooruitgang van de menselijke beschaving meer dan zes millennia geleden. Wetenschappers van de Universiteit van de Balearen (UIB) hebben dit megalitische bouwwerk ontdekt in de Cueva Genovesa, nabij Manacor, terwijl zij de topografie van de grot bestudeerden.

De brug, die ooit de verbinding vormde tussen twee verhoogde kamers in de grot, stelt ons in staat om te begrijpen hoe mensen in die tijd leefden en zich aanpasten aan hun omgeving. De ontdekking heeft niet alleen implicaties voor de archeologie, maar ook voor ons begrip van de migratiepatronen van de vroege mensen in het Middellandse Zeegebied.

Het bouwen van de brug is een boeiend onderwerp dat ons laat zien hoe handig de prehistorische mensen waren. Ze hebben de brug gebouwd om een nu onder water liggend meer te kunnen oversteken. Dit bewijs toont aan dat ze al goed konden meten en plannen, wat hun dagelijkse leven gemakkelijker maakte.

De fundering van de brug en de gebruikte materialen geven ons ook informatie over de beschikbare bronnen in die tijd. Het gebruik van lokale stenen en andere natuurlijke materialen wijst op een nauwe band tussen de mensen en hun omgeving en een begrip van de gebruikte bouwtechnieken.

De ontdekking van de 7000 jaar oude brug verandert ons begrip van het vroegste menselijke leven op Mallorca. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de eerste menselijke nederzettingen op het eiland dateren uit een periode van 4200 tot 4600 jaar geleden.

Dit nieuwe bewijs suggereert dat er al rond 9000 jaar geleden mensen op het eiland aanwezig waren. Deze vondst biedt niet alleen een nieuw tijdsperspectief, maar roept ook vragen op over de oorsprong van deze vroege bewoners. Waren ze migranten uit andere delen van het Middellandse Zeegebied of waren ze autochtoon?

Archeologen zullen de komende jaren blijven zoeken naar aanwijzingen die ons meer kunnen vertellen over de levensstijl, cultuur en migratie van de vroege bewoners van het eiland. Dit kan niet alleen ons begrip van Mallorca verbeteren, maar ook ons beeld van de mensheid in de prehistorie als geheel.