Er wordt opnieuw minder traditionele televisie gekeken in Spanje

Er wordt opnieuw minder traditionele televisie gekeken in Spanje
Beeld: via canva.com

Er wordt opnieuw minder traditionele televisie gekeken in Spanje

De afgelopen jaren heeft de wereld van traditionele televisie een grote transformatie doorgemaakt. Dit geldt vooral voor Spanje, waar de kijkgewoonten van mensen veranderen. In augustus 2024 kwamen nieuwe cijfers naar voren die laten zien dat het kijken naar traditionele televisie afneemt, met gemiddeld 145 minuten per persoon per dag.

De traditionele televisie is jarenlang de belangrijkste bron van entertainment en informatie in Spanje en veel andere landen geweest. Echter, nu merkt deze media vorm dat ze stevige concurrentie krijgt van diverse digitale platforms en streamingdiensten die de kijkervaring totaal veranderen.

De laatste twee decennia hebben we een ongekende groei gezien in het aanbod van audiovisuele content. Van de opkomst van kabeltelevisie tot de explosieve groei van streamingdiensten zoals Netflix en Amazon Prime, de manier waarop mensen televisie consumeren is drastisch veranderd.

Met de opkomst van smartphones en tablets kunnen we nu overal en altijd video-inhoud bekijken. Deze vrijheid heeft ervoor gezorgd dat kijkers minder gebonden zijn aan de vaste uitzendtijden van traditionele zenders. Veel van deze zenders hebben daarom hun eigen on-demand platforms opgericht, maar het is de vraag of dit voldoende zal zijn om mee te gaan met de ontwikkelingen.

Sociale media spelen ook een cruciale rol in hoe we content consumeren. Platforms zoals Instagram, TikTok en YouTube bieden gebruikers een breed scala aan video-inhoud die gemakkelijk toegankelijk is. Hierdoor besteden mensen minder tijd aan het kijken naar traditionele televisie.

Een opvallend fenomeen dat zich manifesteert, is de groei van hybride consumptie. Terwijl het kijken naar traditionele televisie afneemt, zien we een stijging in alternatieve vormen van audiovisueel gebruik, zoals online streaming en VOD (Video On Demand). Recente cijfers wijzen uit dat het gemiddelde dagelijkse gebruik van hybride consumptie 47 minuten per persoon bedraagt, wat een toename van 15% betekent.

Dit laat zien dat mensen steeds vaker kiezen voor andere bronnen om zichzelf te vermaken. De vraag is echter of deze nieuwe kijkgewoonten de klassieke televisie kunnen vervangen of juist aanvullen. Het lijkt erop dat traditionele televisie nog zeker een kans heeft, maar ze moet wel inspelen op de veranderende voorkeuren van de kijkers.

Ga naar de inhoud