Augustus 2024 geëindigd met bijna 1390 hittedoden in Spanje

Augustus 2024 geëindigd met bijna 1390 hittedoden in Spanje
Beeld: ai-beeld / redactie

Augustus 2024 geëindigd met bijna 1390 hittedoden in Spanje

De zomer van 2024 onthult een pijnlijke realiteit in Spanje: de ernstige gevolgen van extreme hitte, vooral voor kwetsbare groepen zoals ouderen. In augustus hebben we al meer dan duizend sterfgevallen gezien door de hoge temperaturen.

Hittedoden zijn overlijdens die voortkomen uit extreme hitte. In Spanje, waar de zomers steeds heter worden, merken we een toename van deze gevallen, vooral onder ouderen. Het Carlos III Gezondheidsinstituut (ISCIII) heeft gerapporteerd dat er in augustus 1386 hittegerelateerde sterfgevallen zijn geweest, waarvan er 1339 mensen boven de 65 jaar waren. In augustus waren er 588 meer sterfgevallen dan in juli 2024.

Er is een alarmerende toename van hittedoden vergeleken met eerdere jaren. In de zomer van 2024 zijn er al 3148 doden vastgesteld, wat nu al meer is dan in 2023. Alleen in de eerste twee weken van augustus waren er zeer veel slachtoffers, met als ergste week 611 mensen die door de hitte overleden.

Ouderen vormen de kwetsbaarste groep als het gaat om hittedoden. Met veroudering komen vaak chronische ziekten en verminderde lichamelijke functies, wat hen vatbaarder maakt voor de negatieve effecten van hoge temperaturen. Daarnaast zijn ook zwangere vrouwen, kinderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen extra kwetsbaar tijdens hittegolven.

Ga naar de inhoud