In een belangrijke stap voor de Spaanse rechtspraak is Isabel Perelló benoemd als de eerste vrouw die de leiding krijgt over het Consejo General del Poder Judicial (CGPJ) en het Tribunal Supremo (TS). Dit is niet alleen een prachtige mijlpaal voor gendergelijkheid in de juridische wereld, maar ook voor de zichtbaarheid van vrouwen in leiderschapsrollen.
Isabel Perelló vertegenwoordigt een verandering in de structuur van de juridische wereld. Haar benoeming als de eerste vrouwelijke president van het CGPJ en het TS is meer dan alleen een symbolische overwinning; het is een reflectie van de veranderende maatschappelijke normen en de groeiende erkenning van de rol van vrouwen in traditionele mannelijke domeinen.
Isabel Perelló is gekozen met 16 stemmen vóór tijdens de stemming in de plenaire vergadering van het CGPJ. Er waren vijf vergaderingen nodig voordat de ongeveer twintig progressieve en conservatieve leden het eens konden worden over de benoeming van de nieuwe leider van de rechterlijke macht.
María Isabel Perelló Doménech is sinds 1985 lid van de rechterlijke macht en heeft verschillende functies bekleed, waaronder in de Rechtbank van Eerste Aanleg en Onderzoek in Mahón (Menorca) en de Provinciale Rechtbank van Barcelona. Ze was vanaf 1991 gespecialiseerd als rechter in het bestuursrecht en heeft gewerkt in de Afdeling Bestuursrecht van de Hoge Raad voor Justitie van Andalusië in Sevilla (1991-1992) en ook in de Nationale Rechtbank (1993-1994 en 2001-2009). Daarnaast was ze van 1994 tot 2001 advocaat bij het Constitutionele Hof.
Het hooggerechtshof, als hoogste rechtsorgaan van Spanje, speelt een cruciale rol in de handhaving van de wet en de bescherming van de rechten van burgers. Met de benoeming van Isabel Perelló in deze instelling, verwachten velen dat er veranderingen zullen optreden die de toegang tot recht en gerechtigheid zullen verbeteren.