CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (25)

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (25)
Beeld: ingezonden

CamperVerhaal: Vlaams koppel op reis door Spanje (25)

INTRO: Colyne en Laurens, een Vlaams koppel besmet met het reisvirus, namen afscheid van hun huis en job voor onbepaalde tijd. Samen met hun energieke, driejarige hond, Barry, ontdekken ze sinds een jaar het veelzijdige continent Europa. Campervan Grace, hun tijdelijke huis op wielen, brengt hen op bekende en minder bekende plekjes. Sinds vier maanden gaat hun route door het indrukwekkende Spanje. Benieuwd naar hun reisverhalen en uitdagingen? Reis dan hier met ze mee.

Marktjes, met of zonder vlooien, ‘mercadillos’ of ‘rastros’, ik weet niet precies vanwaar het komt, maar ik word er vaak naar toegetrokken als een hongerig bijtje op zoek naar wat zoete nectar van een kleurrijke bloem.

Misschien zit er wel een verborgen marktkramer in me, geen idee. Dus wanneer de wekelijkse markt in Altea in het oog springt, kunnen we dan ook niet anders dan luisteren naar die opkomende drang. Toch gaan we eerst nog even aan de koffie en omdat het reeds gezellig druk is, kunnen we wat passanten bekijken vanop een terrasje te midden van het gebeuren. Een marktbezoeker op leeftijd houdt even halt bij een kraam waar hoofdzakelijk fleurige kledij ligt uitgestald. Het verbaast me niet helemaal dat de aandacht van deze man precies naar dit kraam wordt getrokken. Zijn kledingstijl is nogal wat excentriek te noemen, een gele broek met olifantenpijpen met fleurige hemdje en een blauw lederen jasje met opvallende snit, eentje dat vroeger zomaar zou kunnen gedragen worden door een muzikant met vetkuif en heel flexibele benen. Eerlijk, ik hou wel van mensen zoals hem. Non-conformistisch, zich geen fluit aantrekken van wat anderen van hem denken, van zijn jasje, zijn hemdje of van zijn broek. Zo zouden er meer moeten zijn, onze wereld zou soms zoveel leuker zijn.

Altea, het volgende kuststadje aan de Costa Blanca waar het heerlijk vertoeven is onder de Spaanse winterzon. Na de koffie stappen we zelf nog even wat rijen kraampjes af met fruit, groenten, kleding, lederwaren en nog veel meer wat je op markten verwacht aan te treffen. Er heerst een gemoedelijke sfeer en van alle kanten wordt er wel iets geroepen door een marktkramer of bezoeker. Ik koop er nog een oudemannenpet van een vriendelijke marktkramer waarvoor ik waarschijnlijk te conformistisch zal zijn die ooit echt te dragen. Wanneer we een kwartiertje later bijna rond zijn, gaat mijn aandacht nog even naar twee Afrikaanse marktkramers waar het enthousiasme van af druipt. Iedereen die passeert, wordt getrakteerd op een brede glimlach waarbij ze een flink stel witte tanden laten zien. Wanneer ik net iets te lang naar wat leren broekriemen en rugzakken heb staan kijken, vraagt hij hoe het met me gaat. ‘¿Hola, qué tal?’ ‘Muy bien, luidt het van mjn kant. Het korte gesprekje gaat verder. ‘Aqui el mejor! Y hoy más barrato.’ Het beste en het goedkoopste, net nu wij er zijn. Wat een toeval 🤭.
Kopen doe ik niet.

Na het marktbezoekje verkennen we nog even het charmante dorpje met witte huisjes langs smalle, mooi geplaveide steegjes, steentjes die best glad zouden kunnen zijn tijdens regenval. We lopen even het kerkje binnen met zijn blauwe koepels, de ’Nostra Senyora del Sol’, dat wat uit de toon valt door zijn kleibruine stenen. Gezellig is het er allemaal wel in het oude dorp, maar we horen iets te weinig Spaans weerklinken op de terrasjes om die echte Spaanse sfeer op te snuiven. Misschien hadden we er wel iets meer van verwacht door alweer die ‘waar-haalt-men-het-vandaan-omschrijvingen’ al het zou het ”Santorini van Spanje” zijn.

Daarom, de échte vibe, die voelden we nog niet helemaal …

Wie interesse heeft in nog meer verhalen over onze reis door Europa, kan terecht op Polarsteps via onderstaande link.

‘Vlaams koppel op reis door Spanje’ vertelt het verhaal van Colyne en Laurens die samen met hun campervan Grace door Europa reizen. Volg hun avonturen in Spanje via onze SpanjeVerhalen, of lees hun reisverslagen op Polarsteps.

Ga naar de inhoud