Dit steeds populairdere dieet in Spanje is misschien wel kankerverwekkend

Dit steeds populairdere dieet in Spanje is misschien wel kankerverwekkend
beeld: via canva.com

Slecht nieuws voor het Westerse dieet. Het begint meer en meer vertrouwen te verliezen bij gezondheidsexperts. Een dieet bekend vanwege comfort, overvloed, maar helaas ook vanwege een groeiende lijst aan gezondheidsproblemen. Wat is er aan de hand?

Verontrustend nieuws recent in de Spaanse krant El País. Het Westerse dieet, gekarakteriseerd door een hoge consumptie van rood en verwerkt vlees, geraffineerde suiker, verzadigde vetten en relatief weinig fruit, groente en volkoren granen, ligt steeds meer onder vuur. Wetenschappers vragen zich af op welke vlakken dat dieet misschien zelfs een negatieve impact heeft op onze gezondheid? Is er een invloed op de darmflora? En zijn chronische ziektes als darmkanker in verband te brengen met onze eetpatronen?

Wie kijkt naar de menselijke darmflora begrijpt dat het om een complex ecosysteem gaat. Miljoenen micro-organismen spelen er in stilte een vitale rol voor onze gezondheid. Ze helpen bij de spijsvertering, synthetiseren vitamines, regelen het immuunsysteem en bieden bescherming tegen pathogene bacteriën. Een gebalanceerde en diverse darmflora is erg belangrijk voor ons organisme en ons algeheel welzijn.

In een studie die onlangs in het magazine Best Practice & Research Clinical Gastroenterology verscheen werd een verband gelegd tussen darmkanker en het Westerse dieet. Volgens de studie zorgt dat dieet voor een verminderde diversiteit van bacteriën in de darmen en een toename van bepaalde bacterie-achtigen die men in verband brengt met zwaarlijvigheid.

In het algemeen nemen de goede micro-organismen af in aantal en neemt de pathogene populatie toe. Onder de goede die het slechter doen zijn onder meer de bacteriën die ontstekingen in de darmen afremmen. Wanneer die ontstekingen chronisch worden neemt het risico op destructieve mutaties toe die ook tot kanker kunnen uitgroeien.

Een mogelijk alternatief voor het Westerse dieet is het Mediterrane dieet. Hier staan volkoren ingrediënten centraler, zo min mogelijk bewerkt, rijk in voedingsstoffen en anti-oxidanten en met veel ontstekingsremmende voordelen. Het mediterrane dieet is vaker gebaseerd op groente. Er worden slechts kleine porties kip of koe in opgenomen. Men eet meer volkoren granen, vers fruit en groentes, noten en peulvruchten.