Spanje wordt vaak beschouwd als de perfecte plek voor pensionado’s. Maar recent onderzoek laat andere kanten zien en plaatst Spanje als zesde land onderaan de lijst van 44 onderzochte landen. Het land heeft namelijk te maken met grote problemen rondom pensioenvoorzieningen, wat zorgen oproept over de toekomst van het pensioen in Spanje.
De recente bevindingen van de Global Retirement Index 2024 plaatsen Spanje in een ongunstig licht als het gaat om de aantrekkelijkheid voor gepensioneerden. Deze ranking, die verschillende aspecten van het leven als gepensioneerde beoordeelt, positioneert Spanje op een teleurstellende 39e plaats van de 44 onderzochte landen.
Een groot probleem voor Spaanse gepensioneerden is de financiële onzekerheid. De pensioenen zijn laag vergeleken met andere West-Europese landen, waardoor veel gepensioneerden, vooral in steden, moeite hebben om rond te komen. Stijgende inflatie verslechtert hun koopkracht nog verder.
Bovendien is er grote onzekerheid over de toekomstige duurzaamheid van het pensioenstelsel. De vergrijzing van de bevolking en de hoge werkloosheid zetten het systeem onder druk, wat leidt tot zorgen over de betaalbaarheid van pensioenen op de lange termijn.
Op het gebied van gezondheidszorg scoort Spanje relatief goed, met een 20e plaats in de Global Retirement Index. Het Spaanse gezondheidszorgsysteem staat bekend om zijn toegankelijkheid en kwaliteit. Gepensioneerden hebben over het algemeen goede toegang tot medische zorg.
Echter, de economische druk heeft geleid tot bezuinigingen in de gezondheidszorg, wat resulteert in langere wachttijden en verminderde dienstverlening in sommige regio’s. Dit is vooral problematisch voor ouderen die vaak meer gezondheidszorg nodig hebben.
Er zijn ook zorgen over de kosten van extra zorg en medicijnen die niet helemaal door het publieke gezondheidssysteem worden vergoed. Dit kan ervoor zorgen dat gepensioneerden met chronische aandoeningen behoorlijk wat uit eigen zak moeten betalen.
Spanje scoort relatief goed op het gebied van levenskwaliteit, met een 19e plaats in de index. Het milde klimaat, de rijke cultuur en de sociale levensstijl worden vaak genoemd als positieve aspecten voor gepensioneerden.
Volgens de bevindingen in het rapport, zijn de onderstaande de beste pensioenlanden:
- Zwitserland met een gemiddelde score van 82%
- Noorwegen 81%
- IJsland 81%
- Nederland 79%
- Luxemburg 78%
- Australië 78%
- Duitsland 77%
- Denemarken 77%
- Nieuw-Zeeland 77%
Daaronder staan andere landen zoals het Verenigd Koninkrijk (14e, met een score van 74%), de Verenigde Staten (22e, 70%), Japan (23e, 69%), Frankrijk (24e, 68%), Portugal (30e, 64%), Italië (31e, 64%), Mexico (36e, 51%) en China (38e, 49%).