Wat heeft de Spaanse premier in China te vertellen over varkensboeren en elektrische wagens?

Wat heeft de Spaanse premier in China te vertellen over varkensboeren en elektrische wagens?
Beeld: Pool Moncloa /Borja Puig de la Bellacasa

Wat heeft de Spaanse premier in China te vertellen over varkensboeren en elektrische wagens?

Deze week stond er heel wat op het programma voor de Spaanse premier Pedro Sánchez. Hij is op bezoek in het machtige China. Sánchez wilde het er hebben over de markt van de elektrische wagens en vraagt om een herdenking van de relaties met de grootmacht. Volgens de premier is een commerciële wedloop met de Chinezen geen goed idee.

Een van de thema’s waarover Pedro Sánchez het in China wilde hebben, was dat van de elektrische wagens. De laatste jaren krijgen Chinese autobouwers een sterke grip op die markt. Ze lanceerden zo al een aantal relatief goedkope modellen op de Europese markt. Sánchez vraagt om een herdenken van het thema.

“Ik denk dat we onze positie moeten herbekijken”, vertelde hij in China op een persconferentie. Sánchez vroeg er om constructieve voorstellen die een oplossing zoeken met een compromis tussen de grote spelers in de Verenigde Staten en China. “We hebben geen nood aan nog een oorlog, in dit geval een commerciële oorlog”, zei hij. Sánchez zei ook verbaasd te zijn omtrent de Chinese sancties tegenover de Spaanse varkensvleessector. Die kwamen er als antwoord op het conflict rond elektrische wagens.

“Commerciële oorlogen zijn voor niemand interessant. Ik denk dat de Chinese bevolking en de regering erg bewust zijn van de waarde die onze varkensvleessector voor hen heeft”, ging de premier verder. “We zullen er alles aan doen verder bruggen te blijven bouwen”.

Toen een journalist de premier vroeg of hij na de reis goed nieuws zou terugbrengen aan de Spaanse varkensboeren, antwoordde die dat de onderhandelingen verder gaan, maar dat men er zeker van mag zijn dat de Spaanse regering haar interesses blijft verdedigen.