Spanje wil Europese heffingen op Chinese elektrische auto’s herzien

Spanje wil Europese heffingen op Chinese elektrische auto's herzien
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje wil Europese heffingen op Chinese elektrische auto’s herzien

Na zijn reis naar China heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez de EU-landen en de Europese Commissie gevraagd om nog eens na te denken over hun houding ten opzichte van heffingen op Chinese elektrische voertuigen. Hij is vooral bezorgd over de gevolgen voor de export van Spaans varkensvlees.

Tijdens een persconferentie in China gaf premier Sanchez aan dat een handelsoorlog niet nodig is en dat we juist moeten samenwerken tussen de EU en China. Hij beschouwde Xi Jinping als een pleitbezorger van de vrede, ondanks de kritiek op de samenwerking met Rusland.

De Europese Commissie denkt erover na om vijf jaar lang extra belastingen te heffen op elektrische auto’s uit China, omdat ze vermoeden dat Chinese producenten profiteren van oneerlijke subsidies. In reactie hierop heeft China een onderzoek aangekondigd naar de export van varkensvlees, wijn en zuivel vanuit Europa, wat Spanje zou kunnen raken, aangezien Spanje het grootste exporterende land van varkensvlees in Europa is.

Spanje, dat als de op één na grootste producent van auto’s binnen de Europese Unie geldt, is actief op zoek naar investeringen vanuit China in zijn auto-industrie. Tegelijkertijd doet China inspanningen om andere lidstaten ervan te overtuigen dat invoerheffingen een nadelige invloed kunnen hebben.

Ondertussen is de Europese Commissie niet ingegaan op voorstellen van Chinese bedrijven om de heffingen te vermijden, ondanks dat ze openstaat voor onderhandelingen. De aangeboden prijsverbintenissen voldeden niet aan de vereisten van de Commissie.

De Commissie staat nog steeds open voor onderhandelingen, maar het is aan China om een oplossing te bieden die de schade voor de Europese industrie voorkomt. In dat kader ontmoet vicevoorzitter en handelscommissaris Valdis Dombrovskis op 19 september de Chinese minister van Handel, Wang Wentao, in Brussel.

Ga naar de inhoud