Bosbranden in het binnenland van Tarragona onder controle

Bosbranden in het binnenland van Tarragona onder controle
Beeld: @agentsruralscat / X

Bosbranden in het binnenland van Tarragona onder controle

De Catalaanse Brandweer heeft hard doorgewerkt om de branden in het Montsant-park bij Tarragona te bestrijden. Ze hebben het vuur in Porrera onder controle gekregen en richten nu hun aandacht op de brand in Cabacés, waar ze zes helikopters hebben ingezet, naast de 62 eenheden op de grond. UPDATE: Na onze publicatie heeft de brandweer bekend gemaakt dat ook de brand in Cabacés onder controle is.

De branden ontstonden donderdagmiddag gelijktijdig door storingen in de elektriciteitslijnen. De winderige omstandigheden, met name de mistral en de ponent, bemoeilijkten de bluswerkzaamheden, aldus de Brandweer. In totaal werd bijna 200 hectare natuur verwoest door beide bosbranden.

Vrijdagochtend bezocht de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken het dorp Cabacés om de situatie te volgen en verzocht ze de bevolking om uit de buurt van de Montsant-berg te blijven. Deze maatregel is bedoeld om onnodige risico’s te vermijden en de hulpdiensten in staat te stellen zonder onderbrekingen te werken.

In Porrera zijn dertien eenheden actief en het vuur is gestabiliseerd. In Cabacés hebben de vlammen 107 hectare schade aangericht. De brandweerlieden hebben 62 eenheden, 26 waterwagens en 191 medewerkers ingezet, samen met zes helikopters. In dit gebied is ook een gezin uit een afgelegen boerderij geëvacueerd en worden andere eigendommen en landbouwgronden gecontroleerd.

Tijdens de blusoperaties raakten twee brandweermannen lichtgewond: één had oogproblemen door de rook en de ander liep letsel aan een ledemaat op. Burgerbescherming heeft het alarm van het Infocat-plan geactiveerd, en de Rurale Agenten houden toezicht op de toegangen tot het Natuurpark van de Serra de Montsant, die gesloten blijven.