Spanje heeft een nieuwe regelgeving voor historische voertuigen

Spanje heeft een nieuwe regelgeving voor historische voertuigen
Beeld: via canva.com

Spanje heeft een nieuwe regelgeving voor historische voertuigen

Historische voertuigen zijn altijd een bron van discussie en passie geweest in Spanje. Ze laten niet alleen de technologische ontwikkelingen zien, maar ook de cultuur en geschiedenis van hun tijd. Met de nieuwe regels die in oktober 2024 ingaan, komt er een positieve verandering in deze sector. De overheid heeft besloten om de regels voor historische voertuigen te vereenvoudigen, wat zowel voordelen als beperkingen met zich meebrengt.

De regering heeft de vernieuwing van de regelgeving bevestigd. Het Reglement voor Historische Voertuigen stelt je in staat om een voertuig te registreren als het 30 jaar of ouder is. Het is dus niet langer nodig om een technisch rapport te overleggen, al blijft deze mogelijkheid wel bestaan.

Zonder twijfel is de vereenvoudiging van de procedures om een voertuig als historisch te laten registreren het beste nieuws dat met deze wetswijziging komt. Tot nu toe was het verplicht om langs een officieel laboratorium te gaan dat door elke autonome regio was goedgekeurd.

In deze stap moest er een technisch rapport worden opgesteld, zodat men naar de ITV (apk) kon voor een historische kentekenplaat, de juiste belastingen kon betalen en uiteindelijk het voertuig als historisch kon laten registreren.

Dit is niet meer nodig als een auto meer dan 30 jaar oud is sinds de fabricage of de eerste registratie. De auto moet wel in originele staat zijn en niet onderhevig zijn geweest aan belangrijke wijzigingen in zijn kenmerken of hoofdcomponenten. Daarnaast moet hij goed onderhouden en bewaard zijn.

De komst van lage-emissiezones in diverse grote steden heeft bij eigenaren van historische voertuigen ook voor bezorgdheid gezorgd. Gelukkig is er positief nieuws: deze eigenaren mogen hun voertuigen nu in deze gebieden gebruiken, zolang ze zich aan bepaalde regels houden. Dit is een geweldige kans om te blijven genieten van hun voertuigen zonder angst voor hoge boetes of beperkingen!

Er is echter een belangrijk punt om rekening mee te houden. De eigenaar van een historisch voertuig mag dit maar maximaal 96 dagen per jaar gebruiken. De overheid benadrukt in hun persbericht dat het gebruik sporadisch moet zijn en zeker niet als dagelijks vervoer, om de impact op het milieu te beperken. Over het algemeen is het ook niet toegestaan om historische voertuigen te gebruiken voor openbaar vervoer van passagiers of goederen, of voor landbouw- of bouwdoeleinden.

De vraag is hoe gecontroleerd gaat worden of de chauffeur zich aan de 96 dagen per jaar houdt. Als een gemeente camera’s heeft voor het toezicht op toegang tot hun lage-emissiezones, is het makkelijk om een overtreding te constateren. Maar het is lastig om na te denken over hoe dit te controleren is op plekken waar zulke systemen ontbreken.

Naast alles wat hierboven is genoemd, zijn er ook enkele beperkingen voor historische voertuigen waar de eigenaren goed op moeten letten. In sommige gevallen kan dit ervoor zorgen dat het minder aantrekkelijk wordt om ze te gebruiken.

Ten eerste mogen auto’s zonder veiligheidsgordel op de voorstoelen in geen geval sneller dan 80 km/u rijden. Daarnaast mogen voertuigen zonder deze veiligheidsvoorziening op de achterbank geen kinderen jonger dan 135 centimeter vervoeren.

Wat betreft de ITV of apk hoeven voertuigen ouder dan 60 jaar deze testen niet te doorstaan, maar ze moeten wel in goede staat worden gehouden. De nieuwe regelgeving gaat in vanaf 1 oktober 2024.