Prijsverschillen in Spaanse supermarkten kunnen oplopen tot 1273 euro

Prijsverschillen in Spaanse supermarkten kunnen oplopen tot 1273 euro
Beeld: ai-beeld / redactie

Prijsverschillen in Spaanse supermarkten kunnen oplopen tot 1273 euro

In een tijd waarin de kosten van levensonderhoud stijgen en de prijzen voor dagelijkse producten steeds verschillen, worden prijsverschillen in supermarkten steeds belangrijker voor consumenten. De recente studie van de Organisatie van Consumenten en Gebruikers (OCU) heeft aangetoond dat het mogelijk is om gemiddeld 1273 euro te besparen op de boodschappen, een stijging van 20% vergeleken met vorig jaar.

Om geld te besparen op je boodschappen, is het handig om winkels te kiezen met scherpe prijzen. Gemiddeld kun je gedurende het jaar zo’n 1272 euro besparen op dezelfde boodschappen. Maar volgens het OCU-onderzoek zijn er zelfs plekken waar je dat bedrag kunt verhogen tot meer dan 4100 euro!

De gemiddelde jaarlijkse kosten van het OCU-winkelmandje (228 producten) in 2024 bedragen 6342 euro, iets hoger dan vorig jaar. Het is duidelijk dat de boodschappen in de winkels de afgelopen jaren duurder zijn geworden; in 2022 stegen de prijzen al met bijna 13% vergeleken met 2021, en in 2023 met meer dan 12%. Dit jaar is de prijsstijging weliswaar wat milder, maar nog steeds 2,9%, wat bovenop de hoge prijzen van de voorgaande jaren komt.

De goedkoopste supermarktketen blijft het lokale Dani, ook dit jaar weer. Daarnaast zijn er andere lokale of regionale ketens zoals Tifer, Deza en Más Ahorro. Over het algemeen hebben deze ketens een beter prijsniveau dan de grote nationale ketens, waarbij Alcampo opvalt.

Volgens het onderzoek zijn er slechts drie supermarkten (Carrefour Express, Lidl en ALDI) die in een jaar tijd met hun prijzen zijn gedaald. Alle andere supermarkten, waaronder Mercadona (+3,4), Carrefour (+3,3), Alcampo (+1,9) en DIA (+1,7) zijn met hun prijzen gestegen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat van alle autonome regio’s Galicië de goedkoopste regio is om boodschappen te doen. Ook Andalusië, Extremadura, Valencia regio en Castilië en León zijn goedkoper dan de overige regio’s met de Madrid regio, Baskenland, Balearen en Canarische Eilanden als duurste regio’s van Spanje.

Ga naar de inhoud