Kun je twee pensioenen van verschillende landen in Spanje ontvangen?

Kun je twee pensioenen van verschillende landen in Spanje ontvangen?
Beeld: via canva.com

Kun je twee pensioenen van verschillende landen in Spanje ontvangen?

Tegenwoordig werken steeds meer mensen in verschillende landen en dragen ze bij aan sociale zekerheidsstelsels. Dit leidt tot vragen over hoe je kunt profiteren van pensioenuitkeringen in diverse landen. In Spanje is het mogelijk om twee pensioenen uit verschillende regelingen (zoals als zelfstandige en als werknemer) te ontvangen. Daarnaast kun je ook pensioen ontvangen uit twee verschillende landen of de jaren die je in het buitenland hebt gewerkt meerekenen voor je Spaanse pensioen.

Het klinkt misschien gek om twee pensioensuitkeringen te krijgen, maar in Spanje kan dat wel. Als iemand heeft bijgedragen aan zowel het algemene stelsel als werknemer en heeft bijgedragen als zelfstandige, voldoet die aan de eisen van beide systemen. In Spanje kun je dus zowel twee pensioenen van verschillende regelingen ontvangen, als een Spaans pensioen combineren met een pensioen uit een ander land.

Het idee om een pensioensuitkering te ontvangen uit meer dan één land is echter niet zo eenvoudig als het lijkt. Er zijn tal van factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals de regels en voorschriften van elk land, de duur van de werkperiode in elk land en de specifieke vereisten van de sociale zekerheidsinstellingen.

Een essentieel aspect van deze kwestie is de Europese Unie. Binnen de EU bestaan er afspraken die de samenwerking tussen landen vergemakkelijken en ervoor zorgen dat werknemers de opgebouwde rechten in verschillende landen kunnen combineren. Dit betekent dat als je in Nederland of België hebt gewerkt en vervolgens in Spanje, je mogelijk recht hebt op een pensioensuitkering uit beide landen, mits je aan de vereisten voldoet.

Europese Unie en internationale overeenkomsten

De EU heeft verschillende regelgevingen en richtlijnen opgesteld om de mobiliteit van werknemers te bevorderen. Dit betekent dat wanneer je in verschillende lidstaten werkt, je je werkjaren kunt optellen voor je pensioenrechten.

Bijvoorbeeld, als iemand vijftien jaar in Nederland of België heeft gewerkt en daarna tien jaar in Spanje, kan deze persoon mogelijk aanspraak maken op pensioen uit beide landen. De Europese regelgeving zorgt ervoor dat de tijd die in elk land is doorgebracht wordt erkend, wat cruciaal is voor de berekening van de uiteindelijke pensioenuitkeringen.

In ieder geval kan iemand die twee pensioenuitkeringen ontvangt nooit meer dan 3058,81 euro per maand en in totaal 42823,34 euro per jaar ontvangen. Dit geldt tenminste voor twee Spaanse pensioenen. Het is belangrijk om de wetten in andere landen te controleren om te zien of er ook daar beperkingen zijn met maximum bedragen.

Vereisten ontvangen dubbele pensioenen

Om recht te hebben op pensioensuitkering uit meerdere landen, moet je voldoen aan bepaalde eisen in elk land. Dit omvat doorgaans het aantal jaren dat je in elk land hebt gewerkt, evenals het bedrag dat je hebt bijgedragen aan het sociale zekerheidsstelsel. Elk land heeft zijn eigen criteria, dus het is belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de specifieke voorwaarden.

Als voorbeeld kunnen we kijken naar een scenario waarin een werknemer dertien jaar in Spanje heeft gewerkt en dertig jaar in Nederland. Als deze persoon de vereisten voor een pensioen in Spanje niet haalt, kan hij of zij mogelijk de Nederlandse werkjaren gebruiken om de benodigde jaren voor het Spaanse pensioen te behalen. Dit toont de waarde aan van het begrijpen van hoe verschillende systemen elkaar kunnen aanvullen.

Bovendien is het essentieel om de juiste documenten en bewijsstukken te verzamelen die je werkervaring en bijdragen aan sociale zekerheid ondersteunen. Dit kan variëren van loonstroken en belastingaangiften tot officiële documenten van de sociale zekerheidsinstanties in elk land.

Belastingplicht

Een ander aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden, is de belastingverplichtingen die voortvloeien uit het ontvangen van pensioenen uit verschillende landen. Afhankelijk van de wetten in de betrokken landen kan het zijn dat je belasting moet betalen in elk land waar je een pensioen ontvangt. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op je netto-inkomen en is iets waar je rekening mee moet houden bij het plannen van je pensioen.

Ga naar de inhoud