Een Nederlandse erfenis is een verlate schenking aan de Universiteit van Tenerife

Een Nederlandse erfenis is een verlate schenking aan de Universiteit van Tenerife
Beeld: Universidad La Laguna / web

Een Nederlandse erfenis is een verlate schenking aan de Universiteit van Tenerife

De Universiteit van La Laguna op Tenerife heeft onlangs bezoek gekregen van de broer en zus Anja en Robert Verbiest uit Nederland. Ze kwamen om de Geneeskundefaculteit van de Gezondheidswetenschappen te verkennen, waar dankzij hun inzet 380.000 euro terecht is gekomen. Dit bedrag is een erfenis van hun stiefgrootmoeder, Meta Helene Verbiest-Jacobs, die dit in 1988 heeft nagelaten voor medische studies aan de universiteit. Door verschillende omstandigheden was het echter pas afgelopen jaar mogelijk om deze donatie daadwerkelijk te realiseren.

Een ingewikkelde familiegeschiedenis en enkele administratieve misverstanden hebben ervoor gezorgd dat een nalatenschap uit 1988 pas vijfendertig jaar later officieel geregeld kon worden. Het verhaal begint bij de Nederlandse journalist Julius Verbiest, die tot zijn dood in Puerto de la Cruz woonde en een goede band opbouwde met Miguel Guirao, de eerste decaan van de pas opgerichte Faculteit Geneeskunde aan de Universiteit van La Laguna. Deze Nederlander had het contact met zijn eerdere vrouw en kinderen verbroken en hertrouwde later met Meta Helene Verbiest-Jacobs, met wie hij op Tenerife woonde.

Julius stierf in 1970 en zijn nieuwe vrouw was dankbaar voor de verzorging die haar man ontving in het nieuwe universiteitsziekenhuis. Omdat ze geen kinderen hadden, besloot ze haar erfgename te schenken aan de Universiteit van La Laguna, specifiek aan de Faculteit Geneeskunde van dat moment.

Omdat er geen band was tussen de zoon en zijn vader, en ook niet met de tweede vrouw van die vader, heeft de zoon nooit iets geweten over de erfenis. In 2011 kwam door een fout van de bank aan het licht wat jaren eerder was gebeurd. De moeder van Verbiest ontving een bericht van haar bank met een ongewoon hoog saldo op haar rekening. Dit bleek het rekeningafschrift te zijn van de overleden Meta Helene, dat per ongeluk naar haar was gestuurd omdat ze toevallig dezelfde initialen – M.H. Verbiest – hadden en de bank de rekeningen aan elkaar had gekoppeld.

Dit onverwachte bedrag leidde tot een onderzoek van de familie om de oorsprong van het geld te achterhalen. Zo ontdekte ze de niet uitgevoerde erfenis uit 1988. Uiteindelijk lukte het Anja Verbiest om contact op te nemen met de toenmalige decaan van de Faculteit Gezondheidswetenschappen, Agustín Castañeira, waardoor de laatste wens eindelijk kon worden vervuld.

Ga naar de inhoud