Wat zijn de ‘kolossale stormwolken’ die sinds donderdag Valencia teisterden?

Wat zijn de ‘kolossale stormwolken’ die sinds donderdag Valencia teisterden?
Beeld: via canva.com

Wat zijn de ‘kolossale stormwolken’ die sinds donderdag Valencia teisterden?

In de Valencia regio viel gisteren bijzonder veel regen. In Villafranca werd bijvoorbeeld op een paar uur tijd meer dan 100 liter per vierkante meter geregistreerd. De regenval was het gevolg van kolossale stormwolken, onderdeel van de cycloon Boris die nog steeds over Europa schuift. Maar wat zijn die wolken dan en hoe ontstaan ze precies?

Deze week krijgt de Valencia regio het zwaar te verduren. Meteorologisch expert Samuel Biener van Meteored beschreef het fenomeen dat de regio teistert met zware stormen en hevige regenval.

Biener legt uit dat een aantal atmosferische condities ervoor zorgen dat bepaalde wolken zich aan sneltempo heel ver de hoogte in ontwikkelen. Die kolossale wolken bevatten heel veel water en kunnen daarom eens het regent lokaal voor grote hoeveelheden regen zorgen. Het is niet ongewoon dat op die manier op slechts één uur tijd tot 150 liter regen uit de lucht valt. Regen die op veel plaatsen voor acute wateroverlast kan zorgen.

De ergste regen viel donderdag al uit de lucht. Op vrijdag wordt echter nog steeds veel regen verwacht aan de kust van Castellón, boven Valencia stad en in sommige delen van Alicante. Ook zaterdag kan nog steeds regenachtig zijn. De overheid waarschuwt voor overstromingsgevaar, vooral in lagergelegen gebieden. In de loop van het weekend verkleint het risico, ook al blijft het in sommige delen van het Spaanse binnenland nog wat langer regenen.

Ga naar de inhoud