Reddingsdiensten redden Belgische rotsklimmer, fietser en wandelaars in Spanje

Reddingsdiensten redden Belgische rotsklimmer, fietser en wandelaars in Spanje
Beeld: via X

Reddingsdiensten redden Belgische rotsklimmer, fietser en wandelaars in Spanje

De Spaanse politie, brandweer en andere reddingsdiensten hebben de afgelopen week diverse Belgen in het land moeten redden uit hun benarde situatie. Dat gebeurde bij een rotsklimmer op Mallorca, een fietser in de Pyreneeën van Huesca en bergwandelaars in de bergen van Cantabrië.

De reddingsdiensten in Spanje hebben weer een heel drukke zomer gehad, met honderden reddingen op verschillende plekken in het land, vooral waar toeristen zich verzamelen. Dit omvat de Picos de Europa, de Pyreneeën en de Spaanse kust, waar de afgelopen week ook meerdere Belgen in nood geholpen moesten worden.

Gevallen bergklimmer

Afgelopen donderdag is een 26-jarige Belg op Mallorca gered. Hij viel tijdens het uitoefenen van het zogenaamde psicobloc zonder touw van een hoogte van zes meter terwijl hij aan de kust van Sóller op Mallorca bezig was. Dit is een vorm van vrij solo-klimmen waarbij elke val ertoe zou moeten leiden dat de klimmer veilig in diep water onder de route landt. Dat mislukte in dit geval.

Lokale vissers die in de buurt waren zagen het gebeuren en waarschuwden meteen de hulpdiensten. Na aankomst ging een van de redders het water in en hielp het slachtoffer die bij bewustzijn en in stabiele toestand was, maar had mogelijk een enkelbreuk en enkele oppervlakkige wonden had opgelopen.

Ondanks de aankomst van een reddingshelikopter en de slechte zee die de operatie zeer gevaarlijk maakten, slaagde het reddingsteam erin om de evacuatie uit te voeren met hun reddingsboot. Uiteindelijk werd het slachtoffer naar het strand van Repic gebracht, waar een ambulance klaarstond om hem naar ziekenhuis te vervoeren.

Gevallen fietser

Een 62-jarige Belgische man werd afgelopen maandag gered door het speciale reddingsteam van de Guardia Civil uit Boltaña (Huesca) nadat hij van zijn fiets was gevallen in Pueyo de Araguás. De Belgische fietser was bezig op het PR-139 pad toen hij van zijn fiets viel en tegen enkele stenen aan botste en hoofdletzel opliep. De helikopterdienst van Benasque werd opgeroepen om de gewonde Belg naar het Ziekenhuis van Barbastro te brengen.

Verdwaalde wandelaars

Het helikopterteam van de regionale overheid in Cantabrië heeft afgelopen donderdag een 27-jarige vrouw en een 30-jarige man, allebei uit België, gered in de Picos de Europa. Ze zaten in een risicovol gebied dicht bij de Vidrio-kloof, met steile afgronden van tientallen meters. Toen de Belgische wandelaars ontdekten dat ze waren verdwaald in een lastig en gevaarlijk gebied en niet zelf konden ontsnappen, belden ze meteen het noodnummer 112. Er werd direct een helikopter op pad gestuurd om hen te helpen.

Ga naar de inhoud