Waarom wonen er in dit kleine dorp in Segovia zo veel latino’s?

Waarom wonen er in dit kleine dorp in Segovia zo veel latino’s?
beeld: via canva.com

Het is misschien wel het laatste wat je verwacht in een klein dorp in de relatief dunbevolkte provincie Segovia. In Turégano is maar liefst bijna 12% van de bevolking afkomstig uit landen in Centraal Amerika en de Caraïben. Wat heeft hen in zo grote getale naar deze verre uithoek gebracht?

Aan de voet van de Sierra de Guadarrama kijken de zonnebloemen niet langer naar de zon. De bloemen, donker en naar de grond gericht, bewijzen dat de zomer voorbij is. Op de achtergrond staan duizenden dennenbomen. Daarnaast staan dozijnen varkensboerderijen. Het landschap rond de regionale hoofdweg CL-603 liegt er niet om wat hier de economie draaiende houdt. Varkens en dennenbomen.

Het Spaanse dorp Turégano ligt op ongeveer 7000 kilometer van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. En toch komen 108 van de inwoners van het dorp, 11,8% van de totale bevolking, uit landen in Centraal Amerika en de Caraïben. Proportioneel gezien telt het dorp van iets meer dan 1000 mensen daarmee zowat de grootste hoeveelheid latino’s van Spanje.

De verklaring voor dit fenomeen ligt in de vraag naar arbeidskrachten in de varkensboerderijen en in de sector van de horeca. Ook de groeiende dennenharsindustrie heeft steeds meer mensen nodig. Jorge A. Is één van de vele arbeiders die uit Honduras kwamen. Hij is slechts sinds drie maanden in Turégano en vond werk in een varkenskwekerij. Ook al verdient de man slechts een klein loon, toch toont hij zich tevreden met de werkomstandigheden. Zeker omdat er zo veel landgenoten in het dorp wonen en werken.

En de immigranten hebben inderdaad stevige voet aan de grond in het dorp. In Turégano is een Caribische telecomwinkel en op zaterdag vindt een dienst plaats in de Evangelische Kerk. Elke avond vanaf zeven uur zitten voor de telecomwinkel heel wat latino’s om gezellig samen de dag af te sluiten. Een ongewoon zicht in het hartje van Spanje, dat ondanks de dennenbomen soms toch een beetje aan een Caraibisch eiland doet denken.