In een steeds digitaler wordende wereld zijn cybercriminelen slimmer dan ooit in het bedenken van nieuwe manieren om mensen te bedriegen. Een recent voorbeeld dat veel aandacht heeft gekregen, is de oplichting met de naam ‘nep Brad Pitt’. Deze frauduleuze methode heeft niet alleen financiële problemen veroorzaakt, maar ook emotionele schade bij de slachtoffers aangericht.
De Guardia Civil heeft vijf personen gearresteerd en onderzoekt nog eens tien anderen. Het gaat om leden van een vermeende criminele organisatie die erin geslaagd zou zijn twee vrouwen voor maar liefst 325.000 euro te bedonderen met een populaire oplichtingstechniek, bekend als de nep Brad Pitt.
Deze arrestaties hebben plaatsgevonden in de provincies Almería, Málaga, Vizcaya, Barcelona, Granada, Madrid, Huelva en Sevilla. Van de 325.000 euro die de twee vrouwen zijn afgenomen, hebben de agenten met succes 85.000 euro weten te blokkeren en terug te vorderen.
Het onderzoek begon in augustus 2023 toen een vrouw uit Granada aangaf dat ze voor 170.000 euro was opgelicht, zoals we HIER al schreven. Tijdens het onderzoek ontdekten de agenten van de Guardia Civil dat er nog een tweede slachtoffer in Bizkaia was, dat op dezelfde manier voor 150.000 euro was bedrogen.
In deze situaties is er sprake van een specifieke soort oplichting waarbij criminelen zich voordoen als de beroemde Hollywood-ster Brad Pitt. Deze oplichters bouwen een online profiel op en laten vaak kwetsbare vrouwen geloven dat ze een romantische band hebben met de acteur. Hierna volgen slimme misleidingen en financiële trucs.
Een cruciaal onderdeel van deze oplichting is de manier waarop de oplichters hun slachtoffers benaderen en vertrouwen creëren. Dit gebeurt vaak via sociale media of dating-apps, waar ze aantrekkelijke profielen en foto’s van bijvoorbeeld de echte Brad Pitt gebruiken. Ze starten met onschuldige gesprekken en geleidelijk aan nemen ze de controle over, waardoor slachtoffers worden overgehaald om geld te sturen.
Het is fascinerend hoe krachtig deze techniek kan zijn, ook al is het eigenlijk gebaseerd op een onwaarheid. Veel mensen worden aangetrokken door de charme en het charisma die ze denken te zien in hun online partner. Omdat er geen fysieke interactie is, kunnen oplichters makkelijker hun echte identiteit verbergen en slachtoffers beïnvloeden.