Lichaam van Belgische bergklimmer na drie zoeken gevonden in de Pyreneeën

Lichaam van Belgische bergklimmer na drie zoeken gevonden in de Pyreneeën
Beeld: via canva.com

Lichaam van Belgische bergklimmer na drie zoeken gevonden in de Pyreneeën

De Guardia Civil heeft maandag het lichaam gevonden van een Belgische bergklimmer die sinds vrijdag vermist was. Hij was bezig met de beklimming van de Aneto, een berg in de Pyreneeën van de provincie Huesca in Aragón. De 30-jarige man keerde op vrijdag niet terug naar de refugio van Coronas, zoals hij had aangegeven.

Op 20 september kreeg de Guardia Civil melding van een vermissing. Een persoon die na een bergactiviteit weer terug had moeten keren naar de berghut in Coronas, werd niet gevonden. Het was de bedoeling om de Pico Aneto te beklimmen. Direct na de melding is de Guardia Civil van Huesca een zoekactie gestart.

Door de slechte weersomstandigheden in de Pyreneeën en de moeilijkheid van het zoekgebied kon mondjesmaat gezocht worden in het weekend, maar maandagochtend werd rond 11 uur het levenloze lichaam van de Belgische bergklimmer gevonden bij het meer van Coronas.

De Aneto, de hoogste berg van de Pyreneeën in Spanje, is 3404 meter hoog. Het is een populaire plek voor wandelaars en klimmers vanwege zijn gletsjers en panoramische uitzichten. De berg ligt in Nationaal Park Posets-Maladeta en heeft verschillende routes voor zowel ervaren als beginnende klimmers. Jaarlijks trekt de Aneto veel bezoekers door zijn natuurlijke schoonheid en biodiversiteit.

Het beklimmen van de Aneto kent diverse gevaren. Het weer kan snel omslaan, wat leidt tot sneeuwstormen of mist en oriëntatieproblemen. Het terrein is vaak ruw en steil, met risico op glijden of vallen, vooral bij gletsjers. Goede voorbereiding, juiste uitrusting en kennis van de route zijn essentieel.

Ga naar de inhoud