Het klokje tikt nergens zoals het thuis tikt. Een spreekwoord dat de Spanjaarden wel erg letterlijk lijken te nemen. Van alle Europeanen trekken zij het minst uit eigen land weg. Hoe komt het dat ze zo weinig naar het buitenland verhuizen?
In 2022 woonden er 730.000 mensen met de Spaanse nationaliteit in andere Europese lidstaten. In totaal is dat zo een 1,5% van de Spaanse bevolking. Claudia was tot voor kort een van die mensen. Ze werd geboren in Léon, woonde zes jaar in Parijs en keerde toen terug naar Madrid. Voor haar kwam de etappe in het buitenland er omwille van de zin om te leven, andere talen te leren en ervaring op te doen.
De laatste jaren trokken wel steeds meer mensen weg in Spanje. Meestal gaan die op zoek naar een betere economische toekomst, aangezien de Spaanse arbeidsmarkt verre van de gezondste is.
Spanje heeft in absolute cijfers een van de grootste aantallen inwoners in andere lidstaten wonen. Procentueel gezien gaat het echter over een van de laagste aantallen. Volgens Alberto Capote, professor aan de universiteit van Granada, zien veel Spanjaarden emigratie nog steeds als iets uit het verleden en vooral een keuze voor … arme mensen. Spanjaarden verkiezen vaak nog steeds de verhuizing naar grote steden binnen eigen land. Toch erkent ook hij dat de gedachtegang na de crisis een beetje veranderde en vooral jongeren nu sneller voor het buitenland kiezen.
In de rest van de Europese Unie zijn het vooral de Oostelijke landen die hoog scoren qua emigratie. In Roemenië, Kroatië en Bulgarije gaat het om zo’n 10% van de bevolking. Zo zijn er bijvoorbeeld maar liefst 3,15 miljoen Roemenen verspreid over andere landen van de Europese Unie. In Spanje zijn ze zo met 630.000! In totaal wonen in Spanje trouwens 1,6 miljoen migranten uit andere Europese landen.