Deze euromunten van weinig waarde kunnen 5000 euro of meer opleveren

Deze euromunten van weinig waarde kunnen 5000 euro of meer opleveren
Beeld: via canva.com / europese centrale bank

Deze euromunten van weinig waarde kunnen 5000 euro of meer opleveren

In een tijd waarin we steeds minder met contant geld werken en vaak ons kleingeld wegdoen, is het goed om te beseffen dat er verborgen schatten in onze portemonnees kunnen zitten. Veel mensen weten niet dat sommige euromunten veel meer waard kunnen zijn dan wat erop staat. Hier zijn een paar euromunten die eigenlijk heel weinig lijken te zijn, maar zomaar 5000 euro of meer kunnen opleveren!

De euro is meer dan alleen een betaalmiddel; het is ook een verzamelobject voor velen. De diversiteit aan ontwerpen en edities maakt het verzamelen van euromunten een interessante hobby. Sommige munten zijn ontworpen ter ere van belangrijke figuren, gebeurtenissen of culturele symbolen, wat hen aantrekkelijk maakt voor verzamelaars en investeerders.

Niet alle euromunten hebben dezelfde waarde. De waarde kan beïnvloed worden door verschillende dingen, zoals hoe zeldzaam de munt is (bijvoorbeeld bij een beperkte oplage), de conditie (of de munt nieuw of gebruikt is) en eventuele productiefouten die de waarde flink kunnen verhogen.

Waardevolle euromunten

Laten we eens kijken naar acht euromunten uit verschillende landen die officieel 1, 2, 5, 10, 50 cent of 2 euro waard zijn, maar misschien wel tot 5000 euro of meer kunnen opleveren als je de juiste munt hebt en een goede koper tegenkomt!

1 cent euromunt van Rolf Lederbogen (Duitsland)

Tegenwoordig is een van de waardevolste munten de Duitse één-cent euromunt, ontworpen in 2002 door architect Rolf Lederbogen. Verzamelaars hebben tot 5000 euro voor dit exemplaar betaald (al is daar enige twijfel over). Op de munt zie je een eik omringd door de sterren van de Europese vlag, maar de echte waarde zit in het materiaal waarvan sommige exemplaren zijn gemaakt, wat verschilt van de andere munten.

munt1
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

2 euromunt met Grace Kelly (Monaco)

De munt van actrice Grace Kelly werd in 2007 in Monaco uitgegeven ter gelegenheid van de 25ste verjaardag van haar overlijden. Er zijn slechts 20.001 exemplaren gemaakt, wat de aandacht van verzamelaars trekt. Het is tegenwoordig moeilijk om deze munt in omloop te zien en hij heeft een waarde van ongeveer 2600 euro. Om te controleren of de munt echt is, moet je kijken of er aan de rand zes keer het cijfer 2 en twaalf asterisken afwisselend staat ingeschreven.

munt2
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

50 cent euromunt Koning Albert II (België)

De 50 cent euromunt van Koning Albert II, uitgegeven in 1999 in België, heeft een productiefout die de waarde in de loop der tijd verhoogt. De sterren rondom de koning zijn namelijk onregelmatig, waardoor verzamelaars er wel tot 1000 euro voor willen betalen.

munt3
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

20 cent euromunt Cervantes (Spanje)

In Spanje zijn ook munten van hoge waarde. De 20 cent euromunten van Cervantes, uitgegeven in 1999, hebben een reliëf dat meer metaal bevat dan eigenlijk zou moeten, wat ze bijzonder maakt voor verzamelaars. Tegenwoordig ligt hun waarde rond de 1500 euro.

munt4
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

10 cent euromunt nep uiterlijk (Duitsland)

Het is behoorlijk ongebruikelijk om deze munt tegen te komen. Hij werd in 2002 gemaakt en het teveel aan koper dat gebruikt is, maakt dat hij er zelfs nep uitziet. Dit komt doordat de kleur en het ontwerp lichtjes veranderd zijn. Bovendien zijn de randen ongelijk door een drukfout, wat al snel tot 200 euro kan opleveren.

munt5
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

5 cent euromunt Marianne (Frankrijk)

Deze euromunt werd in 1999 in circulatie gebracht in Frankrijk. Je kunt het gezicht van Marianne zien, het nationale symbool van de Franse Republiek. Bij de eerste munten die gemaakt werden, was het gezicht van de vrouw een beetje vervormd. Dit foutje, samen met de ouderdom, zorgt ervoor dat de munt nu meer dan 800 euro waard is.

munt7
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

1 euromunt Prins Albert II (Monaco)

De 1 euro munt van Prins Albert II, uitgegeven in Monaco in 2007, is zeer gewild bij verzamelaars. Omdat Monaco een klein land is, zijn er maar weinig van gemaakt. Daarnaast bestaan er 2000 exemplaren met een drukfout; deze zijn helemaal glad en missen de zijkantjes. Voor zo’n munt kun je wel tot 400 euro krijgen!

munt6
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

2 cent euromunt Mole Antonelliana (Italië)

Deze munt werd in 2002 in omloop gebracht en de achterkant staat de koepel van het monumentale gebouw Mole Antonelliana in Turijn afgebeeld. Wat deze munt bijzonder maakt, is zijn leeftijd. Meer dan 20 jaar na de uitgifte is deze munt bijna helemaal verdwenen, en het is heel zeldzaam om er een tegen te komen. Mocht je er toch eentje vinden, weet dan dat hij zo’n 150 euro waard is!

munt8
Beeld: canva.com & Europese Centrale Bank

Munten verkopen doe je zo

Als je ervoor kiest om je euromunten te verkopen, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt ze bijvoorbeeld online veilen, langs lokale munthandelaren gaan of deelnemen aan speciale beurzen. Het is slim om eerst de waarde van je munten vast te stellen voordat je ze te koop aanbiedt.

Bij het verkopen is het ook cruciaal om de staat van de munten goed te documenteren. Professionele waarderingen kunnen helpen om de verkoopprijs te rechtvaardigen en potentiële kopers vertrouwen te geven in de authenticiteit van de munten.

LET OP: De prijzen vermeld in dit artikel zijn uit diverse andere artikelen van gespecialiseerde websites voor muntverzamelaars gehaald. De redactie weet verder niets van deze munten af en heeft ook niet de intentie euromunten te kopen of verkopen. Afbeeldingen zijn bewerkt door de redactie, maar zijn afkomstig van de Europese Centrale Bank. Dit artikel is puur informatief geschreven.

euromunten
Diverse 2-euromunten die tot wel 600 euro waard kunnen zijn
Elk Euroland mag jaarlijks twee herdenkingsmunten uitbrengen en veel landen doen dat in beperkte oplages waardoor de waarde van deze munten vaak hoger is dan 2 euro, zoals deze 2-euromunten die tot wel 600 euro waard zijn.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud