Oktober begonnen met hoge temperaturen tot 34 graden

Oktober begonnen met hoge temperaturen tot 34 graden
Beeld: ai-beeld / redactie

Oktober begonnen met hoge temperaturen tot 34 graden

De maand oktober is van start gegaan met temperaturen boven de 30 graden, maar er komen stormen vanuit het noorden die voor wat koelere momenten zullen zorgen. De eerste dagen van oktober zijn in sommige gebieden warmer dan gebruikelijk. Je hoeft je garderobe dus nog niet te veranderen!

Op dinsdag 1 oktober stegen de temperaturen op veel plekken in het zuiden van Nederland en langs de Middellandse Zeekust boven de 30 graden. De warmste plek in heel Spanje was Álora (Málaga), waar het 33,6 graden werd. Ook in de regio Valencia was het heet; in Ontinyent werd 33,2 graden gemeten, gevolgd door Bicorp met 33 graden.

Daarnaast was het, volgens de dagelijkse gegevens van de Spaanse Weerdienst AEMET, warmer dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar in Huelva, Badajoz, Granada, Sevilla, Jaén en verschillende andere locaties in Andalusië en Extremadura, waar de temperaturen boven de 32 graden kwamen. Ook in de regio Valencia was het warmer dan normaal, met bijna 32 graden in Xátiva, Alcoy en Pego.

Woensdag zorgt de regen uit het noorden voor koelere temperaturen op het Spaanse vasteland. Aan de andere kant gaat de westenwind ervoor zorgen dat het warmer blijft in het Middellandse Zeegebied, met temperaturen die kunnen oplopen tot 34 graden in Murcia. Maandag was het daar ook al heerlijk warm, met 32 graden in Murcia, 31 graden in Archena en 30,7 graden in Lorca.

Tussen donderdag en vrijdag verwacht de AEMET een temperatuurverlaging, vooral in het noorden van het vasteland. Tegen het weekend wordt het stabieler en zullen de maximumtemperaturen weer omhoog gaan. Over het algemeen gaat deze eerste week van oktober warmer zijn dan normaal in de zuidelijke helft van het Spaanse vasteland.

Bezoekers en bewoners van de Canarische Eilanden kunnen zich verheugen op temperaturen die meestal boven de 26 graden liggen. Vanaf vrijdag zullen de temperaturen verder stijgen, met 33 graden op Tenerife en Gran Canaria en rond de 30 graden op de andere eilanden. Het blijft echter een uitdaging om een algemene weersvoorspelling voor deze Spaanse eilandengroep te geven, vanwege de diversiteit van de eilanden en het weer.