Is de cursus voor hondenbezitters ook verplicht voor mensen die al een hond hebben in Spanje?

Is de cursus voor hondenbezitters ook verplicht voor mensen die al een hond hebben in Spanje?
Beeld: via canva.com

Is de cursus voor hondenbezitters ook verplicht voor mensen die al een hond hebben in Spanje?

Een cursus voor hondenbezitters wordt steeds relevanter met de nieuwe dierenwelzijnswet die waarschijnlijk in 2025 ingaat. Deze regels houden niet alleen een verplichte cursus in voor toekomstige hondenbezitters, maar ook dat er een verzekering afgesloten moet worden voor elk huisdier.

Een van de meest besproken punten van de dierenwelzijnswet is de noodzaak om een opleiding te volgen voordat je een hond kunt hebben. In het ontwerp van de betreffende wet, dat medio juli naar de regionale overheden is gestuurd, wordt rekening gehouden met een overgangsperiode van zes maanden. Dit geeft mensen de kans om de cursus te volgen en het bijbehorende certificaat te behalen. Voor mensen die al een hond hebben, is deze vereiste niet van toepassing, maar als ze een nieuwe hond willen registreren, zal het wel nodig zijn. Ook voor dierenartsen en professionals in hondenopvoeding geldt dit niet.

De invoering van de verplichte cursus in 2025 is een belangrijke stap in de richting van verantwoord hondenbezit. Steeds meer gevallen van verwaarlozing en misbruik onderstrepen het belang van goed opgeleide eigenaren.

Het doel van de vier uur durende online cursus is dat toekomstige verzorgers nadenken over wat het betekent om een hond te hebben. De cursus leert toekomstige hondenbezitters ook kennis en vaardigheden voor goede zorg, zoals voeding, verzorging, gedragsproblemen herkennen en effectieve communicatie met hun honden.

Er is nog niet zoveel informatie beschikbaar over wat deze cursus voor hondenbezitters precies inhoudt of hoe deze zal worden gegeven. Wat wel bekend is, is dat de Algemene Raad van Diergeneeskundige Colleges in Spanje, samen met de Directie Generaal van Dierenrechten, is begonnen met het werven van dierenartsen die willen bijdragen als trainers die daarvoor 250 euro per uur kunnen verdienen.

De nieuwe wetgeving vraagt ook van hondenbezitters dat ze een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Dit is bedoeld om de eigenaar te beschermen tegen schadeclaims als hun hond letsel of schade aanricht bij anderen. De verzekering heeft twee doelen: het beschermt de eigenaar financieel en stimuleert tegelijkertijd grotere verantwoordelijkheid.

Het invoeren van verplichte cursussen en verzekeringen kan veel betekenen voor de Spaanse maatschappij. Het zou kunnen resulteren in meer verantwoordelijke en goed geïnformeerde hondenbezitters, wat probleemgedrag, verwaarlozing en mishandeling van honden kan verminderen. Aan de andere kant kunnen de hogere kosten ook ervoor zorgen dat sommige mensen hun hond in de steek laten.

Ga naar de inhoud