Córdoba is beroemd om zijn rijke geschiedenis en prachtige architectuur. Maar wat het meest opvalt, zijn de inwoners die als de meest praatgrage mensen van Spanje worden beschouwd. Uit recent onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de Spanjaarden zichzelf als praatjesmaker ziet, en Córdoba staat voorop! Deze stad zit vol leven en woorden.
De stad is door de jaren heen gevormd door allerlei invloeden, van de Romeinen tot de Moren, wat een boeiende achtergrond biedt voor alle gesprekken die er plaatsvinden. De gezellige straatjes met tapasbars en cafés zijn de ideale plek voor vrienden en onbekenden om elkaar te ontmoeten, verhalen uit te wisselen en nieuwe connecties te maken. Maar wat maakt de inwoners van Córdoba zo gezellig in hun conversaties?
Het sociale leven in Córdoba bruist van energie. De mensen daar praten vaak in grote groepen, of het nu gaat om vrienden die gezellig ontbijten in een café of families die samen dineren. De relaxte sfeer nodigt uit tot gesprekken, en het lijkt wel alsof iedereen altijd zin heeft in een praatje. Maar hoe is het in de overige Spaanse steden?
Volgens gegevens van een onderzoek door het bureau Censuswide beschouwt de helft van de Spaanse bevolking zichzelf als een kletskous (55%), maar er zijn opvallende verschillen tussen de steden. Córdoba staat bovenaan de lijst als de meest praatgrage plek in het land, gevolgd door Granada, Palma de Mallorca en Sevilla. Aan de andere kant zijn San Sebastián, Santa Cruz de Tenerife en Barcelona enkele van de rustigere steden.
Voor dit onderzoek zijn 2035 deelnemers ondervraagd uit de 20 grootste steden van Spanje, die minimaal 12 maanden in het land wonen. Ze kregen vragen over wat hen aanzet tot gesprekken en met hoeveel mensen ze dagelijks communiceren.
De drie belangrijkste gelegenheden waarop Spanjaarden het meest met elkaar praten zijn wanneer ze nieuws of populaire shows met vrienden of familie bespreken, als ze gedetailleerde informatie delen met iemand die hen op straat aanspreekt, en tijdens gesprekken met obers in cafés. Daarnaast zeggen Spanjaarden dat ze gemiddeld met 6 mensen per dag converseren, behalve de gesprekken die ze op hun werk hebben.
Als we kijken naar geslacht, zien we dat vrouwen (57%) zichzelf als iets spraakzamer beschouwen dan mannen (52%), hoewel de verschillen niet heel groot zijn. De leeftijdsgroep speelt ook een belangrijke rol. De Generatie X (45 tot 54 jaar) is het meest praatgraag, gevolgd door de babyboomers (55 jaar en ouder) en de millennials (25 tot 34 jaar). Aan de andere kant is Generatie Z (16 tot 24 jaar) minder geneigd om een gesprek aan te knopen. Als ze dat wel doen, geven ze de voorkeur aan de telefoon.