Dit zijn de 15 armste gemeenten van Spanje

Dit zijn de 15 armste gemeenten van Spanje
Beeld: via canva.com

Dit zijn de 15 armste gemeenten van Spanje

De minst bedeelde gemeenten in Spanje staan in schril contrast met de rijkste delen van het land. Een recent onderzoek van het Spaanse belastingdienst toont aan dat er een groot verschil is in het gemiddelde jaarinkomen tussen de welvarendste en de armste gemeenten. Dit rapport, dat is gebaseerd op gegevens uit 2022 en in 2024 is gepubliceerd, geeft een duidelijk beeld van de economische ongelijkheid in Spanje.

Het meest opvallende is wellicht het verschil van maar liefst 71.665 euro tussen de rijkste gemeente, Pozuelo de Alarcón nabij Madrid, en de armste gemeente, Huesa in de provincie Jaén. Deze kloof illustreert de grote economische verschillen die bestaan binnen het land. Terwijl sommige gebieden floreren, worstelen andere met aanhoudende armoede en beperkte economische kansen.

De vijftien armste gemeenten in Spanje, zoals gerapporteerd door het Spaanse belastingdienst, zijn verspreid over slechts twee autonome regio’s: Extremadura en Andalusië. Deze concentratie van armoede in specifieke regio’s wijst op structurele economische problemen die deze gebieden al lang teisteren.

  • Huesa (Jaén) – 13.658 euro
  • Higuera de Vargas (Badajoz) – 13-746 euro
  • Guadahortuna (Granada) – 13.885 euro
  • Zahinos (Badajoz) – 13.899 euro
  • Pedro Martínez (Granada) – 14.043 euro
  • Ahigal (Cáceres) – 14.074 euro
  • Montizón (Jaén) – 14.108 euro
  • Colomera (Granada) – 14.109 euro
  • Oliva de Mérida (Badajoz) – 14.117 euro
  • Sorihuela del Guadalimar (Jaén) – 14.134 euro
  • Montejícar (Granada) – 14.173 euro
  • Marinaleda (Sevilla) – 14.189 euro
  • Algarinejo (Granada) – 14.202 euro
  • La Parra (Badajoz) – 14.274 euro
  • Puerto Serrano (Cádiz) – 14.415 euro

Top vijf armste gemeenten

1. Huesa (Jaén)

Huesa, gelegen in de provincie Jaén in Andalusië, staat bovenaan de lijst van armste gemeenten in Spanje. Met een gemiddeld jaarinkomen van 13.658 euro worstelen de inwoners van Huesa met extreme armoede. De olijventeelt is traditioneel de belangrijkste economische activiteit in Huesa. Deze afhankelijkheid van één sector maakt de economie kwetsbaar voor markt- en klimaatverandering. Daarnaast heeft mechanisatie in de landbouw geleid tot minder werkgelegenheid, wat de economische problemen verergert.

2. Higuera de Vargas (Badajoz)

Higuera de Vargas, een gemeente in de provincie Badajoz in Extremadura, is de op een na armste gemeente van Spanje met een gemiddeld jaarinkomen van 13.746 euro. Deze kleine gemeente met ongeveer 2.000 inwoners heeft een landelijk karakter en een landbouwgerichte economie. Belangrijke gewassen zijn olijven, druiven en kurkeiken, maar de opbrengsten uit deze sectoren zijn niet genoeg om de lokale economie echt te versterken. De vergrijzing van de bevolking is ook een probleem.

3. Guadahortuna (Granada)

Guadahortuna, gelegen in de provincie Granada in Andalusië, is de derde armste gemeente van Spanje met een gemiddeld jaarinkomen van 13.885 euro. Deze gemeente, met een bevolking van ongeveer 2.000 inwoners, wordt geconfronteerd met vergelijkbare uitdagingen als andere arme plattelandsgemeenten in Spanje. De economie is voornamelijk gebaseerd op landbouw, met een focus op de teelt van granen, olijven en amandelen.

4. Zahinos (Badajoz)

Zahinos, een andere gemeente in de provincie Badajoz in Extremadura, staat op de vierde plaats van armste gemeenten in Spanje met een gemiddeld jaarinkomen van 13.899 euro. Deze kleine gemeente, met ongeveer 2.800 inwoners, wordt gekenmerkt door zijn landelijke omgeving en een economie die sterk afhankelijk is van de landbouw en veeteelt. De voornaamste producten zijn olijven, wijn en varkensvlees, maar de opbrengsten uit deze sectoren zijn onvoldoende om de lokale bevolking van een stabiel inkomen te voorzien.

5. Pedro Martínez (Granada)

Pedro Martínez, gelegen in de provincie Granada in Andalusië, sluit de top vijf van armste gemeenten in Spanje af met een gemiddeld jaarinkomen van 14.043 euro. Deze gemeente, met ongeveer 1.200 inwoners, wordt gekenmerkt door zijn geïsoleerde ligging in een bergachtig gebied. De economie is traditioneel gebaseerd op landbouw en veeteelt, met een focus op de teelt van granen en de productie van olijfolie.