Sommige delen van Spanje krijgen te maken met de nasleep van orkaan Kirk

Sommige delen van Spanje krijgen te maken met de nasleep van orkaan Kirk
Beeld: ai-beeld / redactie

Sommige delen van Spanje krijgen te maken met de nasleep van orkaan Kirk

Orkaan Kirk heeft de laatste dagen de Atlantische Oceaan gepasseerd en is nu richting Spanje aan het trekken. Hoewel hij aan kracht verliest, blijven de gevolgen voor het Spaanse vasteland significant. Weersvoorspellingen van onder andere de Spaanse Weerdienst AEMET geven aan dat deze voormalige categorie 4-hurricane zal zorgen voor veel regen en sterke windvlagen in verschillende regio’s van het land.

De reis van orkaan Kirk begon in de tropische Atlantische wateren, waar hij zich ontwikkelde tot een sterke storm. Hoewel de kracht van de orkaan afnam na zijn passage bij de Azoren, blijft er nog steeds een risico op zware regen en harde winden. Volgens het ‘National Hurricane Center’ in de VS heeft Kirk windstoten van meer dan 200 km/u bereikt, met uitschieters tot 250 km/u. Gelukkig zal de impact op Spanje minder heftig zijn.

De Spaanse Weerdienst AEMET heeft een waarschuwing afgegeven over mogelijke risico’s, met name voor de noordelijke en westelijke kusten van Spanje. Dit betreft gebieden zoals Galicië, Asturië en mogelijk ook Cantabrië, Navarra en het noorden van Aragón in de Pyreneeën. Daarnaast kunnen er ook gevaren zijn in Cádiz in Andalusië en Extremadura.

Op dinsdag en woensdag zal het weer in Spanje beïnvloed worden door Atlantische stormen. Een van deze stormen is wat overblijft van orkaan Kirk, die zijn tropische eigenschappen al kwijt zal zijn voordat hij Spanje bereikt. De AEMET waarschuwt echter voor hevige regenbuien en krachtige windstoten in het Noordwesten, Noorden en Westen van het Spaanse vasteland.

De temperatuurverschillen zijn opvallend. Terwijl het dinsdag in de zuidoostelijke binnenlanden van Spanje flink afkoelt, zullen de temperaturen woensdag in veel andere delen van het land juist stijgen. Dit soort fluctuaties komt vaak voor tijdens stormachtige periodes en kan soms verrassende effecten hebben op de lokale planten, dieren en mensen.

Vanaf donderdag zal de onzekerheid in delen van het land toenemen. Op dit moment lijkt het waarschijnlijk dat de fronten blijven invloed uitoefenen op gebieden in het noorden en oosten van Spanje met over het algemeen lagere temperaturen. De regen zal ook afnemen, maar in Galicië kunnen de neerslaghoeveelheden aanzienlijk zijn. Vanwege deze onduidelijkheid raadt de Spaanse weerdienst AEMET aan om de weersvoorspellingen goed in de gaten te houden.

Ga naar de inhoud