Nationale feestdag op 12 oktober: wel of geen vrije dag of lang weekend in Spanje?

Nationale feestdag op 12 oktober: wel of geen vrije dag of lang weekend in Spanje?
Beeld: ai-beeld / redactie

Nationale feestdag op 12 oktober: wel of geen vrije dag of lang weekend in Spanje?

Op 12 oktober viert Spanje de Día de la Hispanidad, die de ontdekking van Amerika door Cristóbal Colón in 1492 herdenkt. De dag heeft ook historische, culturele en religieuze betekenis. Het is een nationale vrije dag, maar regio’s kunnen deze verplaatsen als deze in het weekend valt. Gebeurt dat dit jaar ook?

Veel werknemers vragen zich af: Wordt de feestdag verplaatst? Gewoonlijk vieren de Spanjaarden de Día de la Hispanidad op 12 oktober. Maar wanneer deze datum op een zaterdag valt, zoals in 2024 ontstaat er vaak discussie over het verplaatsen van die vrije dag naar de maandag erop.

In Spanje zijn de regionale en lokale overheden verantwoordelijk voor veel van de feestdagen. Soms kiest men ervoor om deze dagen te verplaatsen, vooral als ze op een weekend vallen. Dit is om ervoor te zorgen dat werknemers die normaal gesproken in het weekend vrij zijn, niet benadeeld worden.

Dit jaar hebben de regionale overheden besloten om de datum niet aan te passen. Dit betekent dat er geen lang weekend of ‘brugdag’ komt, wat voor velen misschien jammer is. De reden hiervoor is dat dit alleen gebeurt als een nationale feestdag op een zondag valt, en dat zal in 2025 het geval zijn.

De oorsprong van de Día de la Hispanidad ligt in de Spaanse geschiedenis en heeft zowel nationale als internationale betekenis. Deze viering werd officieel ingesteld op 12 oktober 1892, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de ontdekking van Amerika. Dit gebeurde onder koningin Maria Cristina van Habsburg-Lotharingen, die een koninklijk besluit uitvaardigde om deze dag als nationale feestdag vast te leggen.

Ga naar de inhoud