Verenigingen van eigenaren kunnen toeristische verhuur verbieden in Spanje

Verenigingen van eigenaren kunnen toeristische verhuur verbieden in Spanje
Beeld: via canva.com

Verenigingen van eigenaren kunnen toeristische verhuur verbieden in Spanje

In de afgelopen jaren is het fenomeen van toeristische verhuur flink toegenomen, vooral in steden waar de vraag naar vakantieaccommodaties hoog is. Dit heeft geleid tot een groeiende bezorgdheid onder bewoners over de impact die deze vorm van verhuur heeft op hun leefomgeving. In Spanje is er een toenemende druk op bewonersverenigingen om zich uit te spreken en actie te ondernemen tegen deze ontwikkelingen. 

Onlangs heeft het Hooggerechtshof bevestigd dat verenigingen van eigenaren in Spanje het recht hebben om toeristische verhuur te verbieden, mits dit met een meerderheid van drie vijfde van de stemmen gebeurt. Dit is de eerste keer dat er gesproken wordt over de benodigde meerderheid om deze activiteit in een gebouw te verbieden. Er wordt verworpen dat unanieme instemming nodig is, omdat de persoon die een toeristisch appartement wil openen, een akkoord zou tegenhouden.

Het Hooggerechtshof stelt dat toeristische verhuur en de stijgende huurprijzen reden zijn om nieuwe regels in de Wet op de Onroerende Zaken (Ley de Propiedad Horizontal) in te voeren. Dit is bedoeld om de problemen met het vinden van huurwoningen aan te pakken. Het hof ziet het verbod op toeristische woningen in residentiële gebouwen, bij een versterkte meerderheid, als een oplossing voor de tegenstrijdige belangen.

De rechtbanken baseren hun uitspraken op de jurisprudentie van het Hooggerechtshof. Dit hof oordeelde vorig jaar dat verenigingen van eigenaren toeristisch verhuur mogen verbieden, zonder te specificeren welke meerderheid nodig is. Vakantieverhuur wordt gezien als een economische activiteit, wat een verbod via de statuten mogelijk maakt in gemeenschappen zonder toegestane economische activiteiten.

Verenigingen van eigenaren zijn bewoners van een gebouw of wooncomplex die samen opkomen voor hun gemeenschappelijke belangen. Ze hebben uiteenlopende verantwoordelijkheden, zoals het onderhoud van gedeelde ruimtes en het toezicht op regels en voorschriften binnen het gebouw. 

Verenigingen van eigenaren zijn verantwoordelijk voor het waarborgen van de leefkwaliteit voor alle bewoners. Dit houdt in dat ze letten op geluid, veiligheid en netheid in en rondom het gebouw. Door toeristische verhuur goed te reguleren, kunnen ze ervoor zorgen dat de woonomgeving aangenaam blijft voor zowel tijdelijke als vaste bewoners.