Denemarken en Zweden willen neef-nichthuwelijken verbieden. Hoe zit het met Spanje?

Denemarken en Zweden willen neef-nichthuwelijken verbieden. Hoe zit het met Spanje?
Beeld: via canva.com

Denemarken en Zweden willen neef-nichthuwelijken verbieden. Hoe zit het met Spanje?

In de afgelopen maanden zijn er interessante veranderingen geweest in Denemarken en Zweden over het huwelijk tussen neven en nichten. De regeringen van beide landen hebben aangekondigd dat ze deze huwelijken willen verbieden. Maar hoe zit het eigenlijk met neef-nichthuwelijken in Spanje, Nederland en België?

Het is belangrijk om eerst te begrijpen hoe gebruikelijk huwelijken tussen neven en nichten zijn in verschillende delen van de wereld. In veel samenlevingen, vooral in bepaalde culturele en religieuze gemeenschappen, worden huwelijken tussen familieleden als normaal beschouwd. Dit geldt ook voor Denemarken en Zweden, waar onderzoekers hebben gesuggereerd dat dit type huwelijk vaker voorkomt dan men zou denken.

Zweden en Denemarken gaan nu maatregelen nemen om huwelijken tussen neven en nichten te verbieden. Ze baseren zich op onderzoek waaruit blijkt dat er risico’s zijn voor vrouwen die met hun neven trouwen. Volgens deze studie kunnen deze vrouwen geconfronteerd worden met huiselijk geweld en ‘onderdrukking’ die samenhangt met het ‘eer’-aspect van deze huwelijken. 

De regeringen van zowel Denemarken als Zweden stellen voor om vanaf juli 2026 deze huwelijken tussen neven en nichten te verbieden, iets wat in buurland Noorwegen al verboden is sinds de zomer van 2024, dus erg recent.

In Spanje zijn dit type huwelijken compleet legaal. Volgens artikel 47 van het Burgerlijk Wetboek is trouwen verboden tussen directe familieleden, zoals ouders en kinderen, en tussen collateralen tot de derde graad, wat broers en zussen omvat. Maar het verwantschap tussen neven en nichten valt onder de vierde graad, waardoor dit soort huwelijken zonder juridische obstakels mogelijk is.

Wat betreft huwelijken tussen ooms en nichten, dat wil zeggen, familie tot de derde graad, staat de Spaanse wet dit toe, maar ze vereisen een rechtelijke vrijstelling. Dit houdt in dat, terwijl huwelijken tussen voorouders, nakomelingen of broers en zussen volledig verboden zijn, andere familiale relaties onder bijzondere omstandigheden wel toegestaan kunnen zijn.

In Nederland mogen neef-nichthuwelijken alleen plaatsvinden als beide partners een beëdigde verklaring afleggen waarin ze bevestigen dat ze uit vrije wil instemmen met het huwelijk. Dit geldt ook voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht.

In België is het niet toegestaan om te trouwen met familieleden. Je kunt dus wettelijk niet met een neef of nicht trouwen. Datzelfde geldt dus ook voor broer, zus, oom en tante.

De redactie (Remco) is vandaag jarig, hoera! 🎉🎂 Het is 16 oktober, ¡OLE! 💃 Misschien komt er vandaag iets minder nieuws online, zodat we genoeg tijd hebben om van de taart te genieten. Onze excuses daarvoor 😄🍰