Fraude bij parkeerplaatsen in Spanje door het scannen van een valse QR-code

Fraude bij parkeerplaatsen in Spanje door het scannen van een valse QR-code
Beeld: via canva.com

Fraude bij parkeerplaatsen in Spanje door het scannen van een valse QR-code

De populariteit van QR-codes is de laatste jaren sterk gestegen. Het gemak van scannen met smartphones maakt ze populair bij consumenten en bedrijven. Deze groei heeft echter ook geleid tot meer QR-code fraude. Methoden zoals phishing en ‘quishing’ worden steeds geavanceerder door cybercriminelen. Onlangs is deze fraude ook aangetroffen op parkeerplaatsen en parkeergarages in Spanje.

‘Quishing’ combineert ‘QR-code’ en ‘phishing’. Het is een fraude waarbij valse QR-codes gebruikt worden om gebruikers te misleiden. Slachtoffers letten vaak niet goed op en denken dat ze een legitieme link volgen, terwijl ze in werkelijkheid hun persoonlijke en financiële gegevens aan cybercriminelen geven.

Cybercriminelen plaatsen vaak valse QR-codes boven echte codes of verspreiden ze via sociale media en e-mails. Wanneer een slachtoffer een dergelijke code scant, wordt hij of zij omgeleid naar een frauduleuze website die eruitziet als een legitieme betalingspagina. Hier wordt gevraagd om persoonlijke informatie zoals bankgegevens, wachtwoorden en andere vertrouwelijke gegevens.

Deze methode benut de gemakkelijke toegang van QR-codes. Veel mensen zijn zich niet bewust van de risico’s en scannen zonder erover na te denken. Criminelen spelen hierop in; de snelle informatie-uitwisseling en betalingen maken ons tot een ideaal doelwit.

Onlangs heeft iemand in Spanje op het sociale netwerk X gewaarschuwd voor een soort QR-code fraude. Volgens @lozzylozboz is een vrouw opgelicht voor 1000 euro doordat ze een verdachte QR-code bij een parkeerplaats scande, waardoor haar gegevens in de handen gevallen zijn van cybercriminelen die een nepversie van de Payzone Parking website hadden gemaakt. De medewerkers hebben snel actie ondernomen en de valse QR-codes verwijderd, maar voor de vrouw was het toen al te laat.

Bescherm jezelf met deze tips

Om jezelf te beschermen tegen QR-code fraude, is het belangrijk om een paar eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen voordat je een QR-code scant. Deze tips helpen je veilig om te gaan met de technologie en ervoor te zorgen dat je niet in de val van ‘quishing’ trapt.

Een goede manier om jezelf te beschermen, is voorzichtig te zijn met het scannen van QR-codes. Vraag je af of het nodig is als je er een in het openbaar ziet. Vaak zijn er alternatieven, zoals het bezoeken van een officiële website via je browser.

Wees net zo voorzichtig met QR-codes van onbekende afzenders als met e-mails. Ontvang je een QR-code in een e-mail van een onbekende gebruiker, wees dan extra alert. Controleer altijd de afzender en let op mogelijke aanwijzingen voor fraude.

Gebruik een veilige QR-code scanner of de camera van je eigen smartphone, want niet alle QR-code scanners zijn hetzelfde. Een app die verdachte links detecteert, kan je beveiliging verbeteren. Deze apps waarschuwen je voor ongewenste inhoud voordat je persoonlijke gegevens invoert. Er zijn betrouwbare opties beschikbaar.

Zelfs als je een QR-code hebt gescand en naar wat lijkt een legitieme website bent geleid, wees altijd voorzichtig met de informatie die je verstrekt. Voorkom het delen van gevoelige gegevens tenzij je 100% zeker bent van de legitimiteit van de website.