18 oktober: Internationale dag van de menopauze in Spanje

18 oktober: Internationale dag van de menopauze in Spanje
Beeld: via canva.com

18 oktober: Internationale dag van de menopauze in Spanje

Op de Internationale dag van de menopauze, die elk jaar op 18 oktober plaatsvindt, nemen we de tijd om stil te staan bij een fase in het leven van vrouwen die vaak met taboes en onduidelijkheden te maken heeft. Deze dag is een mooie gelegenheid om bewustzijn te vergroten, voorlichting te geven en vooral negatieve ideeën over de menopauze te doorbreken. We vieren dat de menopauze niet het einde betekent, maar juist een nieuwe fase van groei en zelfontdekking kan zijn.

Op 18 oktober wordt wereldwijd stilgestaan bij de menopauze, een thema dat bijna 4 miljoen vrouwen in Spanje tussen de 45 en 55 jaar aangaat. Spanje heeft nu de hoogste verhouding ooit, wat maar liefst 7,9% van de hele bevolking betreft.

In Spanje zijn er echter maar liefst 8 miljoen vrouwen (van de ongeveer 22 miljoen) die zich in een van de fases van de menopauze bevinden. De overgang beïnvloedt de levenskwaliteit van vrouwen op verschillende manieren. Hormonale veranderingen kunnen leiden tot allerlei fysieke en mentale gevolgen, zoals moeheid, slaapproblemen en een merkbare daling van het libido. Bovendien ervaart maar liefst 80% van de vrouwen last van de beruchte opvliegers. Dit is echter nog maar een deel van de symptomen die ze kunnen tegenkomen.

Ook wordt de meerderheid van de vrouwen tijdens de menopauze beïnvloed door de sociale opvattingen over deze levensfase. Veel vrouwen zien deze periode als het “begin van de achteruitgang”, wat kan leiden tot een verhoogde angst of depressie.

Een veelvoorkomend symptoom zijn opvliegers. Wanneer een vrouw een opvlieger heeft, voelt ze ineens warmte in haar gezicht, nek en borst. Deze momenten gaan vaak samen met zweten, rillingen, angstgevoelens en hartkloppingen. Gemiddeld duren opvliegers ongeveer 4,5 jaar voor de vrouwen die ze ervaren, en elke episode duurt tussen de één en vijf minuten. Veel vrouwen merken ook dat hun hartslag verhoogd is en beschrijven het gevoel als ‘een schokje in het hart’.

Hormoontherapie met oestrogeen is de effectiefste manier om opvliegers tijdens de menopauze te verminderen. Afhankelijk van je persoonlijke en familiegeschiedenis kan de arts je aanraden om de laagste dosis oestrogeen voor de kortst mogelijke tijd te gebruiken om de symptomen te verlichten.

Sinds mei 2024 is het medicijn Fezolinetant, onder de naam Veoza, beschikbaar in Spaanse apotheken. Dit is de enige niet-hormonale behandeling voor vasomotorische symptomen, die we beter kennen als opvliegers en nachtelijk zweten.

Experts hebben uit verschillende studies gehaald dat veel vrouwen (88%) in deze fase van hun leven op zoek zijn naar natuurlijke remedies voor de menopauze. Ze doen dit vooral via artsen en apothekers (71%), hun vrienden en familie, en ook via websites van gespecialiseerde merken (11%).

Heb je last van opvliegers tijdens de menopauze? Welke medicijnen zou jij andere lezers aanraden, wat werkt wel of niet? En zijn er ook andere manieren om goed om te gaan met de menopauze? We horen graag van je via info@spanjevandaag.com!