De duurste ham van Spanje heeft een prijs van bijna 4700 euro

De duurste ham van Spanje heeft een prijs van bijna 4700 euro
Beeld: via canva.com

De duurste ham van Spanje heeft een prijs van bijna 4700 euro

De duurste ham van Spanje is niet slechts een stukje voeding; het is een meesterwerk dat je zintuigen doet tingelen en je smaakpapillen verwent. Met een prijs van maar liefst 4962 euro per stuk, gaat het verder dan alleen lekker eten; het is een luxe die voor velen niet bereikbaar is. Deze ham komt uit de provincie Huelva en staat symbool voor de rijke culinaire tradities van Spanje, met een sterke focus op ambachtelijkheid, kwaliteit en duurzaamheid.

De ham in kwestie is de D.O.P. Jabugo – (Summum), die wordt geproduceerd onder de strengste voorwaarden van de Denominación de Origen Protegida Jabugo. Maar wat maakt deze ham zo bijzonder en waarom is de prijs zo exorbitant?

De duurste ham van Spanje is niet alleen een delicatesse, maar ook een verhaal van traditie, passie en een onwrikbaar respect voor de natuur. Deze ham, die met veel zorg en aandacht wordt geproduceerd, vertegenwoordigt de hoogste standaard in de wereld van Iberische ham.

Het proces begint met de ‘Manchado de Jabugo’ varkens. Deze specifieke soort is niet alleen beroemd vanwege zijn smaak, maar ook vanwege de zeldzaamheid. Het aantal geregistreerde varkens in het stamboek is beperkt, met slechts 30 vrouwelijke en 17 mannelijke exemplaren, wat de exclusiviteit van de ham verder vergroot.

De oorsprong van de ham gaat terug tot eeuwen geleden. De traditionele technieken die door generaties heen zijn doorgegeven, vormen de basis van de productie. De ham komt uit de dehesa, een ecosysteem dat ideaal is voor de vrije uitloop van de varkens. Hier kunnen ze zich voeden met eikels en gras, wat bijdraagt aan de unieke smaak van de ham.

De ‘Manchado de Jabugo’ is een beschermde soort die nauwlettend in de gaten wordt gehouden. De genetische diversiteit en het welzijn van deze varkens zijn cruciaal voor de toekomst van de hamproductie. Door de komst van moderne landbouwmethoden is het risico van uitsterven groter geworden, waardoor de vraag naar deze ham alleen maar toeneemt.

De productie van de duurste ham van Spanje is een intensief proces. Van het fokken van de varkens tot het drogen en rijpen van de ham, elke stap vereist vakmanschap en precisie. De ham moet minimaal 48 maanden rijpen om de authentieke smaak en textuur te bereiken. Dit lange proces zorgt ervoor dat de smaken zich volledig ontwikkelen en dat de ham zijn kenmerkende aroma’s krijgt.

Bij het proeven van deze ham ervaart men een explosie van smaken. De delicate balans tussen zout en zoet, samen met de nootachtige ondertonen, maakt het tot een onvergetelijke ervaring. Chefs over de hele wereld gebruiken deze ham in hun gerechten, van eenvoudige tapas tot complexe haute cuisine-creaties. Het is een ingrediënt dat niet alleen smaak toevoegt, maar ook een verhaal vertelt over zijn oorsprong en productieproces.

Met een prijs van 4962 euro per stuk doet de duurste ham van Spanje zeker zijn naam eer aan. Dit bedrag kan voor velen onbetaalbaar lijken, maar voor fijnproevers en culinaire avonturiers is het een investering in een unieke ervaring.