Spanje heeft 450.000 onverkoopbare woningen

Spanje heeft 450.000 onverkoopbare woningen
Beeld: ai-beeld / redactie

Spanje heeft 450.000 onverkoopbare woningen

De Spaanse Centrale Bank heeft in een rapport aangegeven dat Spanje een probleem heeft met 450.000 onverkoopbare woningen. Volgens de Banco de España bevindt zich een aanzienlijk aantal van deze woningen in locaties en in een staat die hun verkoop bemoeilijkt. Het klinkt verwarrend als je bedenkt dat Spanje meer dan één miljoen lege woningen heeft, terwijl er ook een tekort van 600.000 woningen bestaat.

De onbalans tussen vraag en aanbod van woningen is niet gelijkmatig verdeeld over het hele land. Zoals de Banco de España benadrukt, concentreert het probleem van onverkoopbare woningen en het tekort aan betaalbare woningen zich in bepaalde regio’s. Deze geografische ongelijkheid werpt een extra laag van complexiteit op de situatie.

De meeste woningen die moeilijk te verkopen zijn, liggen in gebieden van Spanje waar de vraag laag is of waar veel mensen naar de grote steden of de kust zijn verhuisd. Het Spaanse platteland heeft dan ook veel huizen die ofwel onverkoopbaar zijn door gebrek aan interesse, ofwel omdat ze in een slechte staat verkeren. Dat staat haaks op bijvoorbeeld de grootste steden van Spanje en de populaire kustgebieden of eilanden.

Madrid en Barcelona zijn populaire steden met levendige economieën en aantrekkelijke levensstijlen, maar deze populariteit heeft ook nadelen. Beide steden zijn centra van economische activiteit in Spanje, wat leidt tot een grote vraag naar woningen. Helaas is de vraag groter dan het aanbod, waardoor de prijzen stijgen en er steeds minder betaalbare woningen beschikbaar zijn.

Naast Madrid en Barcelona dragen ook de provincies Valencia, Alicante en Málaga bij aan het gehele tekort aan woningen in Spanje. De Banco de España heeft aangetoond dat deze drie provincies, samen met Madrid en Barcelona, meer dan de helft van het totale verwachte woningtekort voor de periode 2022-2025 vertegenwoordigen.

De kustlijn van de Costa Blanca en Costa del Sol trekt veel buitenlandse kopers aan. Dit zorgt voor een toenemende vraag naar woningen, die de lokale markten beïnvloedt met stijgende prijzen en concurrentie. Veel van deze buitenlandse kopers kopen woningen als vakantiebestemming, wat leidt tot een hogere vraag naar tweede woningen en een beperking van het aantal beschikbare huizen voor de lokale bevolking.

De Canarische Eilanden en de Balearen zijn andere regio’s in Spanje waar de vraag naar woningen toeneemt. De aantrekkelijkheid van deze eilanden, gekenmerkt door een subtropisch klimaat en prachtige stranden, trekt zowel toeristen als buitenlandse kopers aan, die een tweede woning willen bezitten. In deze regio’s wordt eveneens een tekort aan betaalbare woningen zichtbaar, wat leidt tot een sterke toename van de prijzen.