Spaanse staatsblad geeft 2026 als einde van de uurverandering aan

Spaanse staatsblad geeft 2026 als einde van de uurverandering aan
Beeld: via canva.com

Spaanse staatsblad geeft 2026 als einde van de uurverandering aan

Het Spaanse staatsblad (BOE) heeft belangrijke informatie gepubliceerd over de toekomstige regeling van de uurverandering in Spanje, waarbij 2026 wordt genoemd als een mogelijk moment om hiermee te stoppen. De vraag blijft echter of de uurverandering van zomer- naar wintertijd inderdaad in 2026 zal eindigen, of dat er opnieuw een uitstel zal plaatsvinden.

Het Spaanse staatsblad biedt een formeel kader voor de uurveranderingen. In het recentste document uit 2022 wordt aangegeven dat Spanje de klok tot en met 2026 zal blijven aanpassen. Deze aankondiging roept speculaties op over de situatie na deze datum en of er definitieve besluiten zullen worden genomen.

De gegevens die het BOE heeft vrijgegeven, bevatten de begin- en einddata voor de zomertijd in de komende jaren. Voor 2024 zijn deze data respectievelijk 31 maart voor de start van de zomertijd en 27 oktober voor de omschakeling naar de wintertijd; voor 2025 geldt 30 maart en 26 oktober; en voor 2026 zijn de data 29 maart en 25 oktober.

De Europese Commissie heeft reeds enkele jaren discussies over het al dan niet afschaffen van de tijdsverandering. In 2018 vond er een enquête plaats waaruit bleek dat meer dan 80% van de deelnemers tegen de uurverandering is. Dit vormt een belangrijk signaal voor beleidsmakers om deze kwestie grondig te overwegen.

Het is echter belangrijk op te merken dat, ondanks de wensen van de Europeanen, de definitieve beslissing vaak wordt uitgesteld. De complexiteit van het coördineren van verschillende landen binnen de EU leidt ertoe dat de voortgang in deze richting vertraagd wordt.

Er zijn verschillende factoren die suggereren dat 2026 wel eens het laatste jaar van het uurverandering zou kunnen zijn. De combinatie van publieke druk, gezondheidsargumenten en politieke discussies speelt hierbij een belangrijke rol. Voorlopig wordt echter op 27 oktober 2024 de klok weer een uur achteruit gezet en begint de wintertijd.